Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vinaigrette-dressinger

Vinaigrette

En klassisk vinaigrette er en allround-dressing av olje og eddik eller annen syrlig væske. Vinaigrette passer til det aller meste av salater og kan også brukes som marinade. 

Det tradisjonelle blandingsforholdet er en del eddik til tre deler olje, smaksatt på ulike vis. Sennep er ofte en ingrediens, i likhet med søtningsmiddel som sukker eller honning og ulike urter. Salt og pepper må til for å balansere smakene.

En vinaigrette kan både være en stabil emulsjon eller en blanding som må ristes godt før den serveres.  Har du først lært deg grunnoppskriften, kan du leke deg med de ulike eddiker og oljer som finnes på markedet, og lage de mest fantastiske dressinger. Og det er fortsatt en vinaigrette om du ønsker å bruke mindre olje!

En vinaigrette har lang holdbarhet og kan godt stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet i opptil en måned. Lag en stor porsjon når du først er i gang, så har du dressing ferdig til bruk i lang tid.

Hvordan lage vinaigrette

Ingredienser:

1-2 ss eddik eller annen syrlig væske

Hvor mye eddik man bruker er avhengig av hvor sterk eddiken eller væsken er, og hvor glad man selv er i syrlighet. Bruker du balsamicosirup, kan du være forsiktig med sukker, den er allerede søt i smaken.

Hvitvinseddik, rødvinseddik, eplesidereddik, balsamico, balsamicosirup, smaksatte eddiker (bringebær, estragon etc), hvitvin, musserende vin, risvin, sitrus (sitron, appelsin, lime, grapefrukt), syrlig frukt (ananas, pasjonsfrukt). 

1-2 ss sennep

Ofte brukes grov eller fin dijonsennep eller sennepspulver, men all slags sennep fungerer.

1-2 ss søtningsstoff

Sukker, honning eller lønnesirup er mest brukt som søtning. Det kan også utelates helt, om du foretrekker det.

1-2 ts urter, løk og hvitløk

Finhakket løk eller hvitløk og friske eller tørkede urter er ofte en ingrediens i vinaigrette. En finahkket sjalottløk og/eller to knuste hvitløkfedd setter markant smak på dressingen. Bruker du friske urter vil de ofte miste fargen på grunn av syra i dressingen, men det påvirker ikke kvaliteten. Om dressingen skal stå en stund kan det allikevel være lurt å bruke tørkede urter.

Basilikum, persille, oregano, gressløk, estragon, timian, rosmarin, ingefær, dill, vårløk

½ dl olje

Velg gjerne en kaldpresset olje når du lager vinaigrette. Kaldpressede oljer har ofte en mer markant smak enn andre oljer, eller kan være smakssatt på ulike vis. Om oljen har veldig sterk egensmak kan den med fordel kombineres med en smaksnøytral olje.

Olivenolje, rapsolje, valnøttolje, hasselnøttolje, sesamolje, peanøttolje, bringebærolje, sitronolje

¼ ts salt og pepper

«Smak til med» er som oftest omkvedet når det kommer til salt og pepper. Her er det helt opp til din egen smak og behag. Vanlig salt kan godt byttes ut med urtesalt, og svart pepper kan godt suppleres av rosépepper eller syltet grønn pepper.

 Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene unntatt oljen i en skål eller glass. Rør inn oljen litt etter litt til dressingen tykner. Smak til med salt og kvernet pepper.
  2. Oppbevar dressingen i et glass med lokk, så den kan ristes før servering. 

Sist oppdatert: onsdag 28. juni 2017

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 28.05.2024 20:04:31