Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Sau og lam 2

Tall og fakta om lammekjøtt

Hvem, hva, hvor, hvor mye - og andre fakta om lammekjøtt.

 • Høsten er den store lammesesongen i Norge. Ca 90 % blir slaktet i hovedsesongen, som er 1. august til 1. desember (2017).
 • Fårikål er Norges nasjonalrett.
 • Lammekjøtt spises mest i aldersgruppen 55 – 69 år.
 • I fylkene Rogaland, Nordland og Troms spiser de mest lammekjøtt.
 • I en undersøkelse svarer 31 % at de kunne tenke seg å spise mer lam. 62% sier at de oppfatter lam som smakfullt.(YouGov 2018)
 • Gjennomsnittlig slaktevekt på lam er ca 20 kg.
 • I 2017 ble det slaktet 1.134.000 lam, og 172.000 sau.
 • I gresslandet Norge er sauen viktig for å få utnyttet ressursgrunnlaget optimalt til matproduksjon. Med drøvtyggernes hjelp vil vi kunne produsere mat med utgangspunkt i lokale ressurser, helt i tråd med rådet fra FNs klimapanel.
 • I de fleste områdene går sauen på beite i ca. seks måneder – i mange områder lengre. Dette betyr at lammene beiter sammen med moren mesteparten av tiden fram til de skal slaktes om høsten.
 • Sau og lam har som oss - behov for variasjon i kosten. De er selektive i kosten, er stadig på vandring i terrenget, og liker seg derfor best hvor beitet er mest velsmakende og næringsrikt. Den varierte og næringsrike kosten sammen med god kondisjon, og melk fra moren har mest betydning for kjøttkvaliteten.

Hvor mye lammekjøtt spiser vi i året?

Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, Her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge, justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (www.nilf.no).

Forbruket av lammekjøtt er relativt stabilt i Norge, og vi spiser i gjennomsnitt ca. 5,1 kilo lammekjøtt i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 3,5 kilo (reelt forbruk).

70 % av alt lammekjøtt omsatt i dagligvarehandelen er kjøtt til middagsmåltider. Hele 78 % av dette er fårikålkjøtt og lammestek/lammelår.

Hvor ofte spiser vi lammekjøtt?

Vi spiser lammekjøtt i snitt ca. 16 ganger i året.

Hvor i landet spises det mest lammekjøtt?

Nordlendingene spiser mest per innbygger (Vesterålen topper med ca. 17 kg pr. person). Volummessig er Vest-Norge største region og står for hele 30 % av totalverdien.

Hvor mange lammebønder finnes det i Norge?

I 2017 var det 14.500 gårder med sau og lam.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 28.05.2024 07:30:43