Forbruk av egg
Vi spiser i gjennomsnitt ca. 13,2 kg egg hver i året. Det vil si drøyt 200 egg pr. person pr. år eller ca. 1/2 egg om dagen. Dette er inklusive egg i baking og annen matlaging. Forbruket har vært relativt stabilt de siste årene.
Dobbelt forbruk i påsken
I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Det vil si at vi påskedag i gjennomsnitt spiser 1 egg hver, og at vi samlet spiser ca. 27-28 millioner egg i løpet av de 5 påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag.
Hvorfor er det så populært med egg i påsken?
I gamledager, før vi hadde hønsehus med lysregulering, la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre satte høna i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" bokstavelig talt. Man kokte eggene og spiste dem, eller bakte dem inn i flotte, flettede brød. Påskeskikkene veksler fra land til land, men egget står alltid sentralt.
Hvor lenge har vi hatt høner i Norge?
Arkeologiske funn tyder på at høns ble holdt som husdyr her i jernalderen, for om lag 2500 år siden. I dag har vi over 4 millioner verpehøner og er selvforsynte med egg.
Norske gårdsbruk med høner
Det er 534 gårder med over 1000 høner som produserer egg i Norge.
Driftsformer
Det er tre ulike driftsformer for egg i Norge. 88 prosent frittgående, 7,0 prosent økologisk, 4,5 prosent innredede bur og 0,5 prosent friland. Andelen frittgående og økologiske produksjonsformer er økende.
Les mer: Hva betyr egg fra frittgående høns?
Når legger høna sitt første egg?
Høna legger sitt første egg når hun er ca. 17 - 19 uker gammel. Ei høne legger gjennomsnittlig 362 egg i året, og med en gjennomsnittlig vekt per egg på i underkant av 63 gram produserer hver høne over 20 kg egg i året.
Fra verpehøne til hønsesuppe
En verpehøne slaktes etter ca. 78 uker. Eggproduksjonen har da begynt å avta, og hønene blir slaktet og solgt som høns eller destruert.
Les mer: Koking av høns
Hvor mye veier et gjennomsnittsegg?
Et egg veier i gjennomsnitt litt under 63 gram.
Hva består et egg av?
Ett egg består av:
Ca. 57 % eggehvite
Ca. 33 % eggeplomme
Ca. 10 % skall
Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene. De aller største eggene har større andel plomme i forhold til hvite, og med små egg er det omvendt. Det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg. Det betyr at store egg har tynnere skall enn små egg.
Les mer: Studer et egg.
Hva er rekorden i størrelse på hønseegg i Norge?
Det største egget vi kjenner til her i Norge ble lagt i Høyjord i 1993. Egget veide 210 gram!
Les mer: Hvordan lever norske verpehøns?
Sist oppdatert: mandag 12. mai 2025