Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Jente med egg

Hvor mange egg kan jeg spise?

Egg har et høyt innhold av en rekke næringsstoffer med viktige oppgaver i kroppen. I Norge spiser hver av oss cirka et halvt egg om dagen.

Kan jeg spise ett egg om dagen?

Kort oppsummert viser forskningen at egg trygt kan inngå i et ellers sunt og variert kosthold. En rekke studier finner ingen sammenheng mellom et moderat inntak av egg og risiko for hjerte- og karsykdom i den generelle befolkningen. Et gjennomsnittlig inntak tilsvarende ett egg daglig, som er det dobbelte av hva vi spiser i dag, ser ikke ut til å være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom blant den friske delen av befolkningen. Kostrådene fra Helsedirektoratet er en god rettesnor for hvordan sette sammen et kosthold som er bra for helsen. 

Hva bidrar egg med?

Egg er en næringstett matvare. Det vil si at den inneholder mange næringsstoffer med relativt få kalorier. Dersom du spiser en porsjonsomelett (2 egg) gir dette kroppen påfyll av energi tilsvarende 160 kalorier. Samtidig får du hele tolv ulike vitaminer og mineraler, blant annet biotin og kolin. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega 3 fettsyrer.

I Norge har inntaket av egg holdt seg stabilt de siste årene, og tilsvarer i dag om lag et halvt egg per person per dag. Fordi forbruket av egg er relativt lavt sammenlignet med andre matvarer, bidrar ikke egg med mer enn to prosent av energien i kostholdet vårt. Likevel er egg den tredje største kostkilden til vitamin D, - og den nest største kilden til vitamin E.

Helsedirektoratet gir ingen konkrete anbefalinger om inntak av egg. Kostrådene er basert på oppsummering av forskningen slik den står i dag. I kunnskapsgrunnlaget for kostrådene (2011) ble det konkludert med at det ikke er vist noen sammenheng mellom inntak av egg og kroniske sykdommer.

Egg inneholder som nevnt en rekke næringsstoffer som er bra for oss, og eggeplommen er også kolesterolrik. På grunn av dette har norske helsemyndigheter uttalt at det ikke er ønskelig at inntaket av egg øker. Høye kolesterolverdier i blodet er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdom, men det er uenigheter om hva som påvirker disse verdiene.

Kolesterol i mat - liten eller ingen påvirkning

Det er imidlertid bred faglig enighet om at kolesterolet vi får i oss gjennom mat har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet hos de aller fleste. For 2 av 3 har kolesterolinnholdet i maten ingen praktisk betydning. Derfor kan de aller fleste av oss inkludere kolesterolholdige matvarer i det daglige kostholdet, uten at det innebærer noen helserisiko. Derimot tilfører egg kroppen med flere helt nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Les mer om egg og kolesterol.

Sist oppdatert: tirsdag 14. juni 2022

Podcast-episode: Visste du dette om egg?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 25.05.2024 04:59:03