Som navnet antyder, er det lett å tenke at spareribs er større enn baby back ribs – og det stemmer. Men det er ikke bare størrelsen som skiller dem fra hverandre.
Spareribs og baby back ribs kommer fra samme område på grisen og har ingenting med grisens alder å gjøre. Spareribs skjæres fra bunnen av ribbeina, mens baby back ribs skjæres fra toppen, nær ryggraden. Selv om baby back ribs ikke er like kjøttrike og fete som spareribs, er de veldig møre – og det hjelper kanskje også at den har et populært navn i BBQ-verden.
Spareribs
Spareribs er store, kjøttrike biter med masse deilig fett, og de er blitt en grillfavoritt for mange. Spareribs ligger under baby back ribben, og har en tydelig kant langs den ene siden hvor margen stikker ut. Den andre siden kan ha brusk og sener som viser forbindelsen med brystet.
Ofte trimmes spareribs ved å fjerne brystbeinet og det harde brusket, og så de får en rektangulær form, kjent som St. Louis style. Denne trimmingen gjør det lettere å brune kjøttet jevnt under matlaging, og det ser også finere ut når det serveres.
St. Louis style spareribs er det samme stykket som Texas spareribs, men er skåret ned slik at alle bena er like lange. St. Louis style spareribs har mer kjøtt på beina enn baby back spareribs.
Spareribs veier omtrent 1-1,5 kg per stykke. Det marmorerte fettet og de ekstra beina gir mye godt kjøtt for pengene.
På en rå ribbeside sitter det en hinne over ribbena. Sjekk om hinnen er fjernet. Sitter hinnen fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på hinnen over ett av de ytterste bena, og dra av. Hold i hinnen med litt kjøkkenpapir eller med en spiseskje, slik at du får et bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden. Ideelt sett bør det være minimum 10 mm kjøtt over baby back ribs.
Baby back ribs
Baby back ribs kommer ikke fra babygriser; navnet handler kun om størrelsen, som er mindre enn spareribs. Kjøttet er magrere, men også mørere. Dette stykket kommer fra øvre ribbein, festet til spareribs på den ene siden og ryggraden på den andre, noe som gir dem en mer buet form.
En hel bit veier omtrent 1 kg, og den mindre størrelsen betyr at de har kortere steketid enn spareribs. Det bør det være minimum 5 mm kjøtt over baby back ribs.
Hva skal du velge når?
Det finnes egentlig ingen riktig eller gal måte å tilberede ribs på – du kan bruke oppskrifter for spareribs på baby back ribs, og omvendt. Bare pass på steketiden i forhold til størrelsen. Spareribs trenger lengre tid enn baby back ribs. Spareribs blir best når den tilberedes med lav varme over lang tid, mens baby back ribs ikke bør stekes for lenge for å unngå at de blir tørre.
Se oversikt over grilltider, metoder og temperaturer
Oppskrifter med ribs
Smaksett ribs med rub, glaze eller marinade
Det er flere måter å smaksette kjøtt på før grilling. Vi kan både marinere, pensle med barbecuesaus eller glaze, og vi kan krydre kjøttet med en grillkrydderblanding - også kalt rub.
Oppskrifter på BBQ-saus, marinade og rub finner du her
Hot honey bbq-saus har vært på alles lepper den siste tiden. Her har du barbequesaus-varianten. Søt honning, spicy chili og syrlig epleciderleddik, denne bbq-sausen må du prøve!
Tilbehør til ribs og annen grillmat
Få middagen på bordet litt raskere ved å gjøre klar tilbehøret i forkant. En deilig og kremet potetsalat eller en fargerik brokkolisalat med masse krønsj er tilbehøret som kan overnatte i kjøleskapet. På den måten kan du få grillmiddagen kjapt på bordet gjennom sommeren, uten stress.
Se inspirasjon og oppskrifter på tilbehør her!
Oppskrift på spareribs med bbq-saus og coleslaw
Sist oppdatert: tirsdag 25. juni 2024