Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pølser i ølbad

Fakta og pølsevev

Allting har en ende - pølsene har to! Her finner du nyttig lærdom og det reneste pølsevev i skjønn forening.

PØLSER PÅ HERMETIKK

Pølser er ingen ny oppfinnelse. Bjelland & Co lagde hermetikk med "pølser i bouillon" allerede i 1894.

FRANKFURTER (Eller Frank furter...)

Historien forteller at det var slakteren Johannes Georghehner fra området rundt Frankfurt, som på slutten av 1600-tallet fant på oppskriften til denne berømte pølsa. Frankfurteren har en intens, kraftig og lettrøkt smak. Den passer godt til steking og koking.

Svaret på spørsmålet om når pølser passer best er: ALLTID

Selv om vi spiser mest wiener-, og grillpølser, finnes det mye, mye mer å oppdage i pølsas verden. På Vestlandet og i Bergen spiser de for eksempel stekt servelatpølse til middag.

HOT DOG

Navnet Hot Dog ble til ved en tilfeldighet. Det var sportstegneren Ted Dorgan som først brukte uttrykket i 1901. Fram til da ble pølser solgt i brød kalt Dachshund, fra tysk etter hunden. Ted Dorgan kunne ikke stave Dachshund, så da ble det Hot Dog i stedet.

I Norge finner vi pølse omtalt i sagaene, og selv om det dreier seg om Island, så ble det nok laget pølser på fastlandet også. Ordet som brukes om pølse er bjuga eller morbjuga.

Ivar Aasen mener ordet pølse er et nyere ord. Trolig kommet til oss fra Danmark, og i slekt med det engelske ordet pulse, som betyr belg. Men det Ivar Aasen mener var den vanlige norske betegnelsen er ordet "kurv". Fra Sverige kjenner vi formen korv, som kan spores helt tilbake til 1539. Og fra Bø i Vesterålen i 1698 defineres "kurv" som en slags fårepølse av lever, mel og vann.

TREKKING AV PØLSER

Pølser skal ikke koke, men trekke. Kok opp vannet, skru ned varmen og legg i pølsene. Tynne pølser trenger ca. 5 minutter, og tykke ca.10 minutter. Frosne pølser trekkes 5-10 minutter lenger.

HOLDBARHET

Pølser bør oppbevares kjølig. Etter åpning er de holdbare i ca. 5 dager. Skal du reise bort, kan du putte pølsene i fryseren.

SAMELUEPØLSE

Skjær et kryss i tuppen av pølsa ca.3 cm og stikk pølsespydet inn i den andre enden. Når du da griller vil pølsa åpne seg og se ut som den samiske firevinders-lua. Pølsa blir fortere varm, er morsom å se på og lettere å spise for barna.

Skulle en liten munn si at: jeg liker ikke pølser som er sprukket, så fortell at "Sprektwürst" er de aller beste pølsene!

Pølsemaker, pølsemaker hvor har du gjort av deg?

En pølsemakers jobb er å foredle råvarene til mange forskjellige kjøttprodukter, ikke bare pølser.

Skal du bli pølsemaker må du tåle å jobbe i vekslende temperaturer både stående og gående. Du bør videre ha normal smaks- og luktesans og godt syn. Godt håndlag og kunnskap om hygiene og forskrifter er selvfølgelig viktig.

RØKTE ELLER URØKTE

Røyking er en av de eldste måtene å konservere kjøtt på. Røyking gir også kjøttet og pølsene en egen smak og aroma. Røykearomaen kommer fra stoffene som fins i treslaget vi bruker til røyking. I dag bruker vi mest bøkeflis, or, bjørk, hickory og noe einer. Vi skiller i hovedsak mellom to typer røyking, varmrøyking og kaldrøyking. Urøkte pølser er kokt i kokeskap ved 75 grader i 15-20 minutter.

TERMOSPØLSER

Utrolig smart. Kok opp vann og hell det på en pølsetermos sammen med pølser. Et helt måltid på termos, som lager seg selv! Pølsetermos (mat-termos) får du kjøpt i sports- og jernvareforretninger.

PØLSE – INNE ELLER UTE?

Pølser passer alle og til alle anledninger. Som oftest trenger du verken bord eller tallerken, og det er lov å ta den i hånden. Pølser er overraskelse for barna, og voksne blir ikke sure de heller. Innepølse eller utepølse, du bestemmer. Prøv å grille en medisterpølse da vel.

PØLSER PÅ TUR

Med en pølsetermos på lur, har du varmmat med på tur. Nesten som å ha med sin egen pølsebod i snippsekken. Eller du kan lage bål og surre medbragt deig rundt pølsene. Godt er det uansett.

PØLSEFAKTA

Norske pølser er noe av det beste som finnes. De fleste inneholder 50 prosent rent kjøtt og skal ikke ha en høyere fettprosent enn 20 prosent. På alle pølser finner du kjøttprosenten skrevet på pakken. I tillegg kommer melk, salt, stivelse og krydder. Den store hemmeligheten i pølseproduksjonen er krydderet. Det er også et godt utvalg av lettpølser å velge mellom. Fettprosent fra 14 og helt ned til 3. Hvis du er opptatt av hva du får i deg, er faktisk hva du har til pølsa viktigst. Pølsa får ofte skylden for usunt og fett tilbehør. Det er fullt mulig å lage lette og gode pølsemiddager.

Den kanskje mest kjente pølsemakeren i Norge er han som forsvant i "Den forsvundne pølsemaker", som Leif Juster var på leting etter...

DAMPING I KJELE

Damp gjerne pølsene på en rist, eller på en seng av grønnsaker. Fyll vann til kanten av risten eller grønnsakene. Legg pølsene oppå og legg over lokk.

STEKING I PANNE

Stek på middels varme. Pølser med skinn bør få noen snitt før du steker dem. Ikke la pølsene ligge for lenge i varm panne - da blir de tørre.

ØL OG PØLSER

Forklaringen på pølsefest i ordboken er rett og slett: Fest med øl og pølser.

I Tyskland mistet en gjeng med fotballfans laget sitt da det gikk konkurs. Nå tilbyr de sine heiatjenester til lag som trenger støtte - mot et par øl og pølser.

I New York arrangeres årlig den internasjonale pølsespisekonkurransen, Nathan`s Famous Frankfurter eating contest. I 2005 vant Joey Chestnut. Han verdensrekorden, og greide med sin spesielle teknikk å få i seg utrolige 69 pølser på 12 minutter.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB11 25.09.2023 22:29:44