skip navigation
matprat logo

Vafler

Ingenting er bedre enn nystekte vafler med smør og brunost eller med rømme og syltetøy på. De beste vaflene lager du selv.

Vafler finnes i mange varienter og former. Både søte, grove og salte, som femhjertet, sekshjertet og firkantet. Uansett hvilke varianter og former du liker, bli med å feire verdens vaffeldag den 25. mars. Men vaffler smaker like godt i hagen om sommeren, foran peisen om vinteren og smaker supergodt om våren. 

PAPPAS BESTE VAFLER

Turmat
Enkel
20–40 min

Litt lettrømme i en vaffelrøre setter ekstra god smak. Alternativt kan man også bruke en liten isrest fra fryseren eller litt fløte som man skulle ha brukt opp.

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 5 stk egg
  • 2 dl sukker
  • 3 dl lettrømme
  • 5 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 12 ts salt
  • 12 ts malt kardemomme

Slik gjør du

  1. Smelt smøret. Bland alle ingrediensene i en foodprocessor. La vaffelrøren (helst) svelle i 15 minutter. Er den for tykk, rør i 1/2 dl kaldt vann. Synes du røren for tynn er det bare å tilsette litt mer mel. 
  2. Stek vaflene i vaffeljern.

Server varme vafler med rømme og jordbærsyltetøy.

Har du små kokker i huset? La barna lage vafler helt selv på MatStart.

VAFLER MED RØKELAKS OG FENALÅR

Turmat
Enkel
Over 60 min

Gi de elskede, men trauste vaflene nytt liv med spekemat eller røkelaks! Dette er suveren norskinspirert streetfood!

Ingredienser

Vafler:

  • 5 stk egg
  • 150 g hvetemel
  • 100 g grov sammalt hvete
  • 4 dl kefir eller kulturmelk
  • 12 dl olivenolje
  • 1 ss rørsukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 100 g havregryn
  • 2 ss sesamfrø (kan sløyfes)

Røkelaks med gressløk og snøfrisk:

  • 2 boks snøfrisk naturell
  • 12 stk salatblad
  • 300 g røkelaks
  • 1 bunt klippet frisk gressløk

Fenalår med chevrekrem og tyttebær:

  • 300 g fenalår i skiver
  • 300 g myk chevre (hvit geitost)
  • 1 dl melk , fløte, rømme eller créme fraîche
  • 3 ss rørt tyttebær eller tyttebærsyltetøy
  • 12 stk salatblad
  • 1 boks alfalfaspirer

Slik gjør du

  1. Ha mel i en bolle og spe med kefir/kulturmelk i tre omganger. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.
  2. Pisk inn egg og tilsett olje, sukker, bakepulver og salt. Ha i havregryn til slutt. La røren stå og svelle i minst 1/2 time før steking.
  3. Dryss litt sesamfrø eller solsikkefrø i vaffeljernet, hell i røren, og stek til vaflene er gyllenbrune. Avkjøl på rist. 
  4. Bre snøfrisk på halvparten av vaflene og legg på salatblader og laks. Dryss gressløk over og brett vaflene dobbelt. Fest med en tannstikker om nødvendig.
  5. Bland sammen chévre og melk (eventuelt fløte/rømme/créme fraîche) og fordel på den andre halvparten av vaflene. Ha først litt tyttebærsyltetøy oppå chévrekremen, og deretter salatblader, skiver av fenalår og alfalfaspirer. Brett vaflene dobbelt. Fest med en tannstikker om nødvendig.
Varier vaflene med annet fyll og komponer din egen streetfoodvaffel med det beste du vet!