Lutefisk

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Lutefisk er en del av våre eldgamle norske matkultur, og er for mange en viktig del av førjulstradisjonene. Vi anbefaler å salte lutefiskstykkene en stund før tilberedning, og deretter bake dem i varm stekeovn. Det tradisjonelle tilbehøret er bacon, poteter og ertestuing, men listen er lang over andre garnityr som er med på å gjøre lutefisken til et herremåltid. 

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg lutefisk
  • 1,5 ss salt
  • 800 g mandelpotet , ringerikspotet eller gulløye
  • 400 g bacon i terninger, gjerne lutefiskbacon
  • 100 g smør (kan utelates)

Slik gjør du

Lutefisk serveres med mye forskjellig tilbehør, avhengig av familietradisjoner og egne preferanser. Det vanligste foruten nykokte poteter og sprøstekt bacon er sirup, lefse, revet brunost, hvit saus, sennepssaus, sennep, sennepspulver, smeltet smør, ribbefett, lettsaltet flesk, kokt hvitkål, gulrøtter, kålrot, kålrabistappe og gul eller grønn ertestuing.
Fisken blir fort kald, så sørg for varme tallerkener pass på at alt tilbehør som skal være varmt også er rykende varmt. 

bar