- Skyll alle kjøttingrediensene godt i kaldt, rennende vann. Fjern hinner, fett og store ganger og skjær i litt mindre biter. Legg alt i en romslig kjele og hell på vann til det dekker. Tilsett ca. 1 ss salt per liter vann, og laurbærblad.
- Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i 2-3 timer. Fjern skum og urenheter som danner seg på toppen etter hvert.
- Hakk løken grovt. Kjør kjøtt og løk i hurtigmikser i omganger til det er en jevn masse.
- Ha massen over i en kjele igjen og krydre med salt, pepper, allehånde og ingefær. Spe med kokekraften til massen har konsistens som en pastasaus. La alt småkoke i ca. 10 minutter.
Server lungemos med kokte eller stekte poteter, pasta, potetmos, rotmos eller gulrotmos, dampede grønnsaker, erter, rå løk, rødbete, sylteagurk, tyttebær, flatbrød, lefser eller lomper.
Du kan også tilsette urter som for eksempel timian eller persille og grønnsaker som løk, selleri og gulrot i kjelen under koking. Dette gir ekstra smakfull kraft.
