Lungemos

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Man kan vel ikke påstå at lungemos er verdens mest appetittelige navn på en matrett, men la ikke det være argumentet for å ikke smake! Dette er helt nydelig mat med flere bruksområder, og absolutt en rett å ta med seg om man ønsker å spise hele dyret fra hode til hale. Lungemos kan lages av innmat og kjøtt av ulike typer dyr – svin, vilt, storfe eller lam.

Ingredienser

1 porsjon gir ca 1 kg ferdig lungemos

  • ca. 400 g hjerte
  • ca. 400 g lunger
  • ca. 400 g kokekjøtt
  • 1 ss salt
  • 1 stk løk
  • 0,25 ts malt allehånde
  • 0,25 ts malt ingefær
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 2 stk laurbærblad

Slik gjør du

  1. Skyll alle kjøttingrediensene godt i kaldt, rennende vann. Fjern hinner, fett og store ganger og skjær i litt mindre biter. Legg alt i en romslig kjele og hell på vann til det dekker. Tilsett ca. 1 ss salt per liter vann, og laurbærblad.
  2. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i 2-3 timer. Fjern skum og urenheter som danner seg på toppen etter hvert.
  3. Hakk løken grovt. Kjør kjøtt og løk i hurtigmikser i omganger til det er en jevn masse.
  4. Ha massen over i en kjele igjen og krydre med salt, pepper, allehånde og ingefær. Spe med kokekraften til massen har konsistens som en pastasaus. La alt småkoke i ca. 10 minutter.

Server lungemos med kokte eller stekte poteter, pasta, potetmos, rotmos eller gulrotmos, dampede grønnsaker, erter, rå løk, rødbete, sylteagurk, tyttebær, flatbrød, lefser eller lomper.

Du kan også tilsette urter som for eksempel timian eller persille og grønnsaker som løk, selleri og gulrot i kjelen under koking. Dette gir ekstra smakfull kraft.

Hjemmelaget lungemos

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.