Ingredienser

  • Ca. 1,5 kg fenalår
  • 2 stk. laurbærblad
  • 2 ss hel pepper
  • 1 stk. løk i båter
  • 4 stk. soltørkede tomater (kan utelates)

Nykålstuing:

  • 1 stk. nykål, sommerkål
  • 6 stk. grønn frisk asparges
  • 6 stk. små nepe
  • 2 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 beger seterrømme
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts pepper
  • saft av 0,5 stk. lime
Del

Kokt og ovnsbakt fenalår med nykålstuing

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Denne retten tar tid å tilberede, men er vel verdå vente på. Fenalår er unikt norsk spekemat på sitt beste! Her er det tørkede kjøttet grundig vannet ut, kokt og deretter bakt i ovn. Som tilbehør har vi valgt stuet nykål, men her passer det med alle slags friske, norske grønnsaker i sesong. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

  • Ca. 1,5 kg fenalår
  • 2 stk. laurbærblad
  • 2 ss hel pepper
  • 1 stk. løk i båter
  • 4 stk. soltørkede tomater (kan utelates)

Nykålstuing:

  • 1 stk. nykål, sommerkål
  • 6 stk. grønn frisk asparges
  • 6 stk. små nepe
  • 2 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 beger seterrømme
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts pepper
  • saft av 0,5 stk. lime

Slik gjør du

  1. Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen. Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.

    Fenalår kan være svært ulike, fra mildt til kraftig saltet og fra lite til hardt tørket, og utvanningstiden vil derfor variere en god del. Det er uansett en fordel å vanne ut litt for mye enn for lite, og heller salte litt ved servering. Har du skåret fenalåret i biter allerede før du legger det i vann, vil utvanningstiden bli noe kortere. 

  2. Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av  og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet. Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.
  3. Sett fenalåret i ovnen på 225 °C i 20-25 minutter, til det får en gyllen og fin stekeskorpe. 
  4. Rens og snitt kålen. Skrell asparges og skjær i ca. 2 cm. store stykker. Rens og del nepene i båter.
  5. Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter. 

 Server med kokte nypoteter.

Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål, eller bytte ut med andre norske grønnsaker som gulrot, sukkererter, brokkoli eller purreløk.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant