Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grovt brød med tranebær og rosiner

Grovt brød med tranebær og rosiner

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 2 brød.

  • 1 l lunkent vann
  • 1,5 ss tørrgjær
  • 650 g hvetemel
  • 250 g grov sammalt hvete
  • 2,5 dl solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 0,5 ts salt
  • 1 dl tørkede tranebær
  • 1 dl rosiner
  • 0,5 dl nøytral olje eller smør
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 5272 kcal
Fett 196 g
Protein 184 g
Karbohydrater 611 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Et saftig og søtt brød som passer fint til en god ost, til frokost eller kveldskos. Av en porsjon deig får du 2 brød som stekes i 2-liters brødformer.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 2 brød.

  • 1 l lunkent vann
  • 1,5 ss tørrgjær
  • 650 g hvetemel
  • 250 g grov sammalt hvete
  • 2,5 dl solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 0,5 ts salt
  • 1 dl tørkede tranebær
  • 1 dl rosiner
  • 0,5 dl nøytral olje eller smør
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 5272 kcal
Fett 196 g
Protein 184 g
Karbohydrater 611 g

Slik gjør du

  1. Bland vann og gjær sammen til gjæren har blitt løst opp. Tilsett hvetemel, sammalt hvete, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt, tranebær og rosiner, og elt sammen til en bløt deig.
  2. Dryss mel over deigen og dekk den med et rent klede. Sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time, til den har blitt dobbelt så stor.
  3. Smør to 2-liters brødformer godt med olje eller smør. Legg gjerne litt bakepapir i bunnen av formene.
  4. Bruk en øse til å helle deigen over i formene. Deigen skal fylle ca. halvparten av formen.
  5. Forvarm ovnen til 185 °C.
  6. La brødene etterheve i ca. 1 time, til deigen har hevet seg opp til kanten av formen.
  7. Stek brødeene på midterste rille i ca. 50 minutter, til de er mørkt gylne.
  8. Hvelv brødet ut av formen og etterstek det i 10 minutter. Avkjøl helt på en rist.   
Brødet egner seg for steking i jerngryte eller vanlig brødformer.
Om du ønsker, kan du også blande 1 dl hasselnøtter eller andre nøtter i deigen.
Skjær brødet i skiver etter steking og frys ned, så kan du ta ut så mange skiver du ønsker og varme dem i brødristeren.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11738, server:MP-PRD-WEB12 06.10.2024 20:52:24