Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Blodklubb

Blodklubb

Ingredienser

porsjoner

20-25 ferdige klubber

  • 0,5 l matblod eller annet dyreblod
  • 750 g melen potet
  • 250 g siktet rugmel
  • 250 g byggmel
  • 250 g hvetemel
  • 2,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1,5 ts malt ingefær
  • 1,5 ts malt allehånde
  • 1 ts malt nellik
  • 0,5 dl sukker
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Tradisjonsmat som blodklubb og annen blodmat er i ferd med å gå i glemmeboken. Men om du er opptatt av bærekraft og av å bruke hele dyret, er det på tide å løfte tradisjonelle middager med blod og innmat igjen.  

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

20-25 ferdige klubber

  • 0,5 l matblod eller annet dyreblod
  • 750 g melen potet
  • 250 g siktet rugmel
  • 250 g byggmel
  • 250 g hvetemel
  • 2,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1,5 ts malt ingefær
  • 1,5 ts malt allehånde
  • 1 ts malt nellik
  • 0,5 dl sukker

Slik gjør du

  1. Tin blodet og sil det over i en romslig bolle.
  2. Skrell poteter og del dem i biter. Mal dem i kjøttkvern, eller kjør dem til mos i hurtigmikser. Ha de kvernede potetene over i blodet og bland inn salt, pepper, ingefær, allehånde, nellik og sukker.
  3. Bland inn mel til en myk deig. Dekk til bollen og sett kaldt i 2-3 timer.
  4. Kok opp vann i en stor kjele. Tilsett ca. 1 ss salt per liter vann. Senk temperaturen slik at det ikke fosskoker.
  5. Bruk en stor skje og form klubber på størrelse med store egg i hånda. Tilsett litt mer mel om deigen er for løs til at klubbene holder fasongen, men ikke bruk mer enn nødvendig, siden mer mel gir mer kompakt klubb.
  6. Slipp klubbene i kokevannet etter hvert og la dem trekke i ca. 30 minutter. Klubbene synker til bunns og fester seg når du slipper dem i vannet. Bruk derfor en sleiv eller stekespade og løsne dem fra bunnen. Klubbene flyter opp etterhvert.

Server klubbene varme, med stekt flesk og tyttebærsyltetøy. 

Klubbene er fine å fryse inn i i passe store porsjoner, og varmes opp i lettsaltet vann. 

Det finnes mange ulike oppskrifter på blodklubb fra flere steder i landet. Hvordan den serveres varierer også fra sted til sted. 

En måte å servere rester av klubb på er sauset klubb eller oppstekt klubb. Det er blodklubb i terninger, kokt i melk i en stekepanne til klubben trekker til seg melk og melken tykner til en saus. Serveres med sukker. Soen steder er det også fløte og brunost i sausen.

Blodklubb

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Norsk tradisjonsmat

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.7088, server:MP-PRD-WEB13 07.12.2023 17:31:33