Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Solskinnsboller

Solskinnsboller

Ingredienser

porsjoner

(1 porsjon gir 24 solskinnsboller)

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Solskinnsboller er gjærbakst som passer til alle anledninger. Bollene har en aromatisk smak av kanel og vaniljekrem. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

(1 porsjon gir 24 solskinnsboller)

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekrem (eggekrem), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Den kan også lages kvelden før eller kjøpes ferdig.

  1. Visp sammen eggeplommer og sukker til vaniljekrem i en kjele. Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizena i blandingen.
  2. Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne. Dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke (skille seg). 
  3. Avkjøl kremen i kaldt vann. Kremen blir også litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk. Legg gjerne plastfolie på toppen av kremen for å hindre snerk.
  4. Kutt smør i terninger.
  5. Ha hvetemel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  6. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  7. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  8. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  9. Kjevle deigen ut til et rektangel og ha på smør, sukker og kanel. Rull sammen og del opp i passende skiver på ca. 3 cm. 
  10. Sett bollene på en bakepapirkledd stekeplate og lag en liten grop i midten av hver bolle. Ha på en klatt vaniljekrem og sett bollene til heving i 20-30 minutter.
  11. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen på 225 °C i 6–10 minutter.
  12. Avkjøl bollene på rist.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Elsker du å bake? Hva med å prøve oppskriften vår på superdigge kanelknuter eller skolebrød

Solskinnsboller

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.7088, server:MP-PRD-WEB11 01.12.2023 20:29:24