Hvalbiff med soppstuing

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Hvalkjøtt må tilberedes med kjærlighet. Når du gjør det, er det noe av det møreste kjøttet og mest smakfulle kjøttet du kan spise. Hvalbiff er tradisjonsrik mat, her servert med soppstuing og stekt løk.

Ingredienser

 • 800 g hvalkjøtt
 • 1 stk. rødløk
 • 1 ss smør
 • 1 ss olje
 • 4 stilker frisk timian

Soppstuing

 • 500 g aromasopp eller annen sopp
 • 1 stk. løk
 • 2 ss smør
 • 3 dl crème fraîche orginal, 35 % eller fløte
 • 1 ss soyasaus

Slik gjør du

 1. Tørk hvalkjøttet med tørkepapir og skjær det i jevnstore biffer. Fjern eventuelle hvite sener/årer. Skjær løk i ringer.
 2. Varm en stekepanne med smør og olje og stek biffene i 1-2 minutter på hver side. Krydre med litt salt og kvernet pepper.  Legg i løk og et pat timiankvister samtidig og la det steke med.
 3. Senk varmen og la biffene ettersteke i 2-3 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Bruk en skje og øs stekefettet over biffene et par ganger.
 4. Løft biffene ut av stekepannen og la dem hvile i ca 4-5 minutter. La løken fortsette å steke på lav vare mens kjøttet hviler.
 5. Rens og skjær sopp i mindre biter eller skiver. Finhakk løk. Stek sopp og løk gyllen i en panne med smør. krydre med litt salt og pepper. Tilsett créme fraîche eller fløte. La sausen koke et par minutter og smak til med soyasaus og litt hakket timian. Tilsett litt vann om sausen blir for tykk.

Server gjerne hvalbiffene med kokte poteter og pynt med frisk timian.

Hval er en av de mest miljøvennlige kjøttråvarer du kan få tak i. Hvalen lever fritt i naturen uten noen form for oppfôring, vannforbruk eller kjemikaliebruk. Fangsten foregår med små båter, som forurenser lite. Hval er dessuten kortreist, lokal mat, hvor hvalkjøttet gir arbeidsplasser i lokalsamfunn i Norge. Fangst av fisk og sjøpattedyr med selektive redskaper er i tillegg en miljøvennlig måte å produsere mat på.

Bestanden av vågehval i områdene i Nordøst- og Sentral-Atlanteren der Norge driver kommersiell fangst er anslått til 107 000 dyr – stor nok til å gi grunnlag for bærekraftig høsting.

Forvaltningen av hvalfangst er basert på vitenskapelige råd, og underlagt strengt kontroll- og utøvelsesregelverk, både nasjonalt og internasjonalt. Fangsten og produksjonen av Norsk Hval er derfor pålitelig.

Hvalfangst er også viktig av hensyn til den økologiske balansen i havet, og til miljøet.

kilde: https://www.norskhval.no/

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.