Gryte med kje og bønner

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Kjekjøtt er en delikatesse det dessverre kan være vanskelig å få tak i. Men er du heldig og kommer over kje i butikken, så slå til, og lag denne nydelige, greskinspirerte gryten med tomat og store, hvite bønner. 

Ingredienser

porsjoner
  • 250 g tørre limabønner (butter beans)
  • 1,5 kg grytekjøtt av kje med ben
  • 4 ss nøytral olje
  • 10 stk. sjalottløk
  • 2 båter hakket hvitløk
  • 2 stk. laurbærblad
  • 2 stk. gulrot
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Bløtlegg bønnene over natten i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtleggingsvannet, ha bønnene i en kjele og hell på kaldt vann. Kok bønnene i ca. 1 time, til de er helt møre. Hell av kokevannet.
  2. Varm olje i en stekepanne og brun kjøttet i omganger. Legg det over i en vid gryte etter hvert.
  3. Skrell løken og brun den raskt. Ha den over i gryten sammen med kjøttet. Tilsett hvitløk, urter, gulrot i biter og hakkede tomater. Krydre med salt og pepper.
  4. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La gryten trekke rett under kokepunktet i 2-2 ½ time, til kjøttet er helt mørt.
  5. Smak til med salt og pepper.

Server kjegryten med ris, couscous eller kokte poteter.

Du kan også bruke hermetiske bønner i gryten. Beregn da 2 bokser til 4 porsjoner.