1. Legg bønner i en bolle med kaldt vann over natten. Hell av bløtevannet, ha bønnene i en kjele og fyll på vann til det står 2 cm over bønnene. Kok opp, senk varmen og la bønnene trekke til de er myke, 30-40 minutter. Hell av kokevannet og sett til side.
Du kan bruke to bokser hermetiserte hvite bønner istedenfor tørre bønner. La dem renne godt av seg i en sil før du blander dem inn i gryten.
2. Forbered resten av gryten mens bønnene koker. Varm olivenolje i en stekepanne og fres kjøttet i flere omganger. Ha det over i en stor gryte. Fres løk og hvitløk i stekepannen og ha det i gryten med kjøttet. Tilsett hermetisk tomat, urter og pepper. Hell over kraft. Kok opp, senk varmen og la det småkoke til kjøttet er mørt, 1-1 ½ time.
3. Bland bønner og pølser inn i gryten og la det hele trekke til alt er gjennomvarmt, ca. 15 minutter. Smak eventuelt til med salt og mer pepper.
Dryss over hakket persille og server med ferskt brød og salat.
Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.