Grillspyd peanøtt satay

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Mat tilberedt og servert på spyd har kommet for å bli og er populært som aldri før. Mariner gjerne kjøttet over natten og pensle dem flere ganger med peanøttsaus underveis når du griller. Slikt blir det mye god smak av. Passer perfekt som en del av et tapasbord.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g ytrefilet av svin

Marinade:

  • 4 båter hvitløk
  • 2 ss peanøttsmør
  • 1 ss chilipaste (sambal oelek)
  • 3 ss nøytral olje
  • saft og skall av 2 stk. lime

  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 100 g usaltede peanøtter

Til pynt:

  • 1 stk. grovhakket rød chili
  • 1 stk. lime i båter

Slik gjør du

1. Ha hvitløk, peanøttsmør, chilipasta, olje og lime i en arbeidsbolle og kjør det hele til en fin og jevn marinade med en stavmikser.

2. Skjær svinefilet i jevnstore biter og legg dem i marinaden. Dekk bollen med plastfolie og sett det kjølig.

Marineringstiden kan du selv bestemme, men en tommelfingerregel er mellom 1 time og ett døgn. Mer tid avgir mer smak.

3. Kjør de usaltede peanøttene i en foodprosessor til de er helt finhakkede.

4. Ta kjøttet ut av marinaden og tre bitene på spydene Krydre med salt og pepper.

5. Grill spydene på direkte varme i 2-3 minutter og snu dem ofte slik at du får en jevn steking og farge. Legg dem til sides for indirekte grilling når de har fått en fin jevn farge. Sett om mulig på lokk og la dem ligge til de er ferdig stekt, et par minutter. Pensle gjerne med marinade underveis.

Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten under lokk litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen".

6. Dryss finhakkede peanøtter over spydene før servering.