Ingredienser

  • 1,2 kg kjøttdeig
  • 1 ss hel pepper
  • 1 ss spisskummenfrø
  • 2 ss garam masala
  • 2 ss curry pulver (Hot Madras)
  • 1 stk. rødløk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 stk. eggehvite , eventuelt en blanding av mel og vann
  • 1 pk filodeig
  • 1 l olje

Chilidip:

  • 2 dl tamarindvann
  • 0,5 stk. rødløk
  • 1 stk. tomat
  • 4 stk. rød chili (små)
  • 4 stk. grønn chili (små)
  • 6 stilker frisk koriander
Del

Samosa fra Somalia

(1)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Somaliske samosa består av kjøtt med deilige krydderier som spisskummen, garam masala og Hot Madras. For en ekstra sterk opplevelse serveres de med en chilisaus til. Oppskriften gir 25-30 samosa. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

  • 1,2 kg kjøttdeig
  • 1 ss hel pepper
  • 1 ss spisskummenfrø
  • 2 ss garam masala
  • 2 ss curry pulver (Hot Madras)
  • 1 stk. rødløk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 stk. eggehvite , eventuelt en blanding av mel og vann
  • 1 pk filodeig
  • 1 l olje

Chilidip:

  • 2 dl tamarindvann
  • 0,5 stk. rødløk
  • 1 stk. tomat
  • 4 stk. rød chili (små)
  • 4 stk. grønn chili (små)
  • 6 stilker frisk koriander

Slik gjør du

  1. Fres kjøttdeigen i en stor, vid gryte på høy varme.
  1. Rist pepper og spisskummen i en tørr panne, slik at aromaene kommer frem. Knus dem deretter med en morter.
  2. Krydre kjøttdeigen med det knuste krydderet, garam masala og currypulver. Trekk gryten av platen når kjøttdeigen er ferdig stekt.
  3. Finhakk rødløk og hvitløk, og bland det inn i den stekte kjøttdeigen.
  1. Lag chilidippen. Kjør tamarindvann, rødløk, tomat, chili og koriander sammen i en liten hurtighakker eller med en stavmikser. La dressingen stå og trekke smak, mens du bretter samosas.

Tamarind fås kjøpt i butikker med et godt utvalg av asiatiske matvarer. Det selges oftest i blokker. Skjær av en liten bit og løs den opp i litt vann, da får du tamarindvann til dippen. Blokken holder seg lenge i kjøleskapet. Alternativt kan du bruke tamarindpaste som blandes ut med litt vann.

  1. Visp sammen eggehvite eller lag en tykk blandingen av mel og vann. Denne skal du bruke til å lime skjøtene/kantene på samosaen med.
  1. Del filodeig i to, slik at du får lange, tykke strimler. Legg to og to strimler oppå hverandre og brett det ene hjørnet over nedre del sånn at du begynner å forme en trekant.
  1. Brett andre siden av deigen over slik at du får et lite kremmerhus.
  2. Fyll en god spiseskje med fyllet i kremmerhuset, brett deigen over og fest med eggehvite eller melblanding.
  3. Varm opp nøytral olje i en gryte eller en stekepanne med høye kanter. Sjekk at oljen er varm nok ved å bruke baksiden av en tresleiv, bruser det rundt sleiven er oljen klar. Friter samosaene til de har en gyllen og pen farge.

Server sprø samosa med chilidip.

Denne oppskriften på somaliske samosas er Suad Abdurahman Hashim sin. Du kan lese mer om hennes historie: Somalisk mat med Suad

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant