Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold

Somalisk mat med Suad

Hun ble skolens poppis når hun lagde sine somaliske samosaer. Hun vant plass til NM for elever, men måtte stå over fordi hun faster. Nå drømmer Suad om sitt eget sted med spesialiteter fra Øst-Afrika.

Suad Abdurahman Hashim lager samosa til eid

– Kjøkkenet er mitt happy place. Det er det stedet jeg kan være hele dagen uten å bli lei, sier 23-år gamle Suad Abdurahman Hashim.

Feiring av id al-fitr

For Suad går det sport i å lage retter uten å lese oppskriften. Det vil si, hun har lest den, og kan den nesten, men vil helst ikke stå å lese når hun lager mat. Hun elsker alle mulighetene mat gir, og er først og fremst en som eksperimenterer.

– Jeg liker å prøve meg frem, leke med nye ingredienser, og nye kombinasjoner. Hva blir smaken om jeg setter dette sammen? Det er spennende å finne ut av.

Feiring av id al-fitr

Hun begynte å lage mat da hun var fem år gammel, med mamma og bestemor i Somalia. Nå går hun på kokkelina på videregående. Nylig vant hun NM-kvalifisering på skolen, som en av to som fikk karakteren fem. Men konkurransen var midt i ramadan, og siden hun faster måtte hun stå over. En kokk må jo kunne smake på maten.

– Jeg har fastet siden jeg var syv år. Fasten er viktig for meg, og selv om jeg gjerne skulle deltatt i NM for elever, kommer troen min først.

Elsker burger

Drømmen hennes er å kunne åpne sitt eget sted, med øst-afrikansk mat som spesialitet. 

– Her i Norge er de ikke så mye øst-afrikansk mat, jeg vil vise folk hvor god den maten er. Og jeg vil vise hva jeg kan.

Hun kan både det kenyanske og somaliske kjøkkenet godt, men liker å lage all slags mat. Skal hun spise ute, velger hun gjerne amerikansk.

– Jeg elsker en god saftig burger og fries!

Feiring av id al-fitr

Suad er født i Somalia, men vokste opp i Kenya dit hun flyktet som 10 -åring. Hun tilhører Bajuni-folket, som har eget språk og egen matkultur.

– Det er en etnisk minoritetsgruppe, på samme måte som samene her i Norge, forklarer hun.

Hun kom til Norge en grå november i 2015, og husker sin første ramadan her godt.

– Det var juni, og sola gikk jo aldri ned, det var nesten 23 timers faste, sier Suad og ler.

Populær samosa

Suads somaliske samosa med den deilige dippen gjorde henne svært populær på skolen. Klassekameratene spurte om hun ikke kunne komme hjem til de og lage mat, og mange bestilte samosa av henne. Retten er selvsagt på menyen på eid. 

– Den somaliske samosaen er kjent for å være spesielt god. Man må gjøre seg litt flid med å brette deigen fint, men smakene er verdt innsatsen.

Feiring av id al-fitr

Hun bruker kjøttdeig av storfe, og tilsetter hvitløk, løk og fersk koriander. Hun bruker sin hjemmelagde garam masala, en krydderblanding, sort pepper og spisskummen.

– Jeg har en saus på siden som er nydelig å dippe samosaen i. Den består av chili, tomat, løk, hvitløk og koriander. Det er friske smaker med litt sting i, sier hun.

Feiring av id al-fitr

Hun skal også lage kababu, en swahilisk kebab, og bhajia, fritert potet med chili, som minner om en falafel.  I tillegg kommer en kaimati, en fritert søt dumpling, uten fyll. Etter fritering trekkes den i sukkerlake, og passer godt til kaffe og te.

Damen fra Kenya

Noe av det beste hun har med seg fra hjemlandet, er store felles måltider. Der alle spiser sammen og snakker lenge rundt bordet.

– I Norge bor jeg, mamma og brødrene mine i hver sin leilighet, og det blir ikke like mange måltider sammen. Alle er liksom opptatt med sitt.

Hun har gode matminner fra oppveksten og husker en dame i Kenya som inviterte på et måltid. Det var en grillet fisk, med en spesiell saus på toppen.

– Jeg forelsket meg med en gang jeg smakte det. Jeg har prøvd flere ganger å lage det sammen, og jeg får til smaken, men treffer ikke helt. Vi fikk også et brød, mkate wa ufuta, som er et slags grillet naanbrød med sesamfrø på toppen.

Når hun lager mat fra hjemlandet, ringer hun alltid mora si eller tanta for å fortelle hva hun lager. De lytter interessert til Suads retter, og kommer med sine tips.

Feiring av id al-fitr

De sier alltid at alle har sin egen måte å lage disse rettene på. Nå har jeg også min måte.

Inviterer de som er alene

– Det beste med eid-festen er å være sammen med hele familie, for det er ikke så lett å samles alle ellers i året, sier Suad.

Vanligvis er de mange på den store dagen, men i år er moren og den ene broren på ferie i Afrika, og flere venner studerer utenlands. Det har Suad allerede en løsning på.

– Jeg har invitert broren min til å feire med meg og datteren min, og andre jeg kjenner som er alene på eid, kommer hjem til meg etter vi har vært i moskeen.

Hun venter ikke bare gjester fra Somalia og Kenya, men også fra Filippinene og Norge. Det fører til noen justeringer på rettene.

– Jeg ikke så sterk mat når jeg vet det kommer gjester som ikke er så vant til det. Det er viktig at alle kan kose seg med maten på en sånn dag, sier hun.

Samosa

De fem mest brukte krydre i somalisk mat:

  • Spisskummin
  • Salt/pepper
  • Gurkemeie
  • Kardemomme
  • Kanel


Tre populære retter i det somaliske kjøkkenet:

  • Anjero
  • Pasta
  • Baris