Hvitløk- og pepperpaté

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Å lage sin egen paté før jul er for mange blitt en tradisjon. Med en god grunnoppskrift kan man eksperimentere med smakstilsetninger og komponere sin helt egen spesielle julepaté, "limited edition". I denne oppskriften har vi krydret med hvitløk og ulike peppersorter. En nydelig paté som hører med på den store julefrokosten.

Ingredienser

  • 750 g lever av svin eller storfe
  • 350 g medisterdeig
  • 6 stk ansjosfilet
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 3 ts salt
  • 12 ts grovmalt svart pepper
  • 2 stk egg
  • 2 dl matfløte
  • 2 ts rosépepper , spar halvparten til pynt
  • 1 ts hakket syltet grønn pepper

Slik gjør du

  1. Renskjær leveren for hinner og blodårer og del den i mindre biter. Kok opp vann. Ha leveren i det kokende vannet i 20 sekunder og hell av vannet. Avkjøl helt.
Koking av leveren er ikke påkrevet, men gir en mildere leversmak på patéen. Man fjerner altså litt av den metalliske råsmaken.
  1. Ha lever, medisterdeig ansjos, hvitløk, salt og pepper i en hurtigmikser og kjør til en jevn røre. 
  2. Visp egg og fløte lett sammen, og spe det i blandingen til du har en glatt røre.
  3. Vend inn rosépepper og grønnpepper. 
  4. Hell røren i en form, eventuelt små porsjonsformer. Stek patéen i vannbad på 170 °C i ca. 1- 1 ½ time, avhengig av størrelsen på formene. Den stekte patéen skal kjennes litt fast når du trykker på den. For å være sikker på at patéen er ferdig stekt kan du bruke et steketermometer. Den skal ha en kjernetemperatur på 76 °C. La patéen bli kald i formen.

Om du pynter patéen med aspic blir den lekker og blank, og aspicen sørger også for at overflaten ikke tørker ut. Lag aspic etter oppskrift på posen, men bytt gjerne ut litt av væsken med for eksempel litt portvin eller sherry for en mer spennende smak. Du kan også pynte med friske urter eller litt rosépepper i aspicen. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.