Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Topp 5 grillutstyr

Se videoen her

Grillutstyret du bare MÅ ha

Skal du grille er det 5 grillutstyr du MÅ ha! Men en riktig grillgeek legger lista enda høyere. Det finnes nemlig mange kule gadgets til grillen som  kan hjelpe deg på veien til bedre resultat og smak. Vår grillmester Bjørn Tore Teigen guider deg gjennom lista. 

1. Klype og spade

Bruker du gaffel når du griller? Den bør du droppe! Stikker du gaffelen i kjøttet vil kjøttsaften renne ut – og med den både smaken og saftigheten. Invester heller i en klype og en spade. Det er en grillers viktigste redskap. Gå for langt skaft, for ikke å brenne deg når du snur kjøttet.

2. Steketermometer

Du blir ikke grillmester uten steketermometer! Skal du legge større stykker på grillen er steketermometer et must. Da har du full kontroll på kjernetemperaturen, og dermed kontroll på om kjøttet er lite stekt, medium, medium pluss eller godt stekt. Følg gjerne MatPrat sin grillguide med grilltider, metoder og temperaturer. 

3. Looftligher / tennrør

Bruker du fremdeles tennvæske? Det gir dårlig lukt og smak på kjøttet. Med en lighter, eller Looftlighter som den kalles, får du raskt fyr på kullet eller vedkubbene. Looftlighteren er elektrisk og trenger derfor tilgang til strøm. Har du ikke det, kan et tennrør være et godt alternativ for å få fart på kullet.

4. Hansker og våtservietter

Engangshansker kan være nyttig når du skal marinere kjøttet eller fisken, eller legge råvarene på grillen. Hendene dine holder seg rene, og du slipper kryssmitte og forurensning av grillutstyret. Ettersom det ofte er langt til en vask med rennende vann og såpe kan også våtservietter være redningen for håndvasken.

Men du trenger ikke å bruke enganshansker, det viktigste er som sagt god hygiene og rene hender. En god håndvask kommer du langt med.

5. Grillbørste

Finner du rester av forrige grillmiddag når du åpner lokket for å grille? Invester i en god grillbørste! Børst av risten med en gang du er ferdig å grille, mens grillen fortsatt er varm, da slipper du hard skrubbing før grillen tennes neste gang. Grillbørsten er også fin å ha hvis du griller flere retter etter hverandre. Er det fisk til forrett bør du gi grillen en runde med børsten før du legger på kjøttet. Da slipper du at smaken og lukten av fisk smitter over på kjøttet.

Og dette bør du ha

  • Grillvott eller hanske: Kjekt å ha når du skal flytte risten underveis i grillingen, eller fylle kull på grillen.
  • Grillpensel: Nyttig redskap når du skal pensle råvarene med olje før grilling, eller glaze med bbq-saus og andre herligheter underveis i grillingen. 
  • Grillspyd av metall: Metallspydene kan brukes mange ganger, og sparer dermed miljøet. Kjøper du grillspyd med to pinner kan det være litt enklere å snu dem underveis i grillingen.
  • Pizzastein: Grillen er perfekt for pizzabaking! Pizzasteinen må varmes opp med grillen, eventuelt i ovnen og flyttes når grillen er klar. Hvis ikke, kan den sprekke! Bruker du indirekte varme gir pizzasteinen en knasende sprø pizzabunn uten å bli svidd. Steinen kan også brukes til andre typer bakverk og desserter. 
  • Kjøleboks eller isoporboks: Griller du kjøtt som skal hvile lenge? Da kan en kjøleboks/isoporboks brukes for å holde bedre på varmen.
  • Trekk til grillen: Dette er egentlig noe alle bør ha.  En grill som står ute i all slags vær uten trekk vil fort bli rusten og stygg. Trekket forlenger holdbarheten, men beskytter også gasslange og kobling.

Utstyr til grillgeeken

Dette er grillutstyret du kan briljere med og vise hvem som er grillsjefen!

  • Meat injektor: Denne fiffige saken brukes ofte av grillere som vil injektere en smakslake eller en marinade i store stykker kjøtt, som for eksempel hel svinenakke.  Du kan få bedre smak eller mer saftighet på kjøttet dersom du ønsker. 
  • Racks: Racks brukes ofte av de som konkurrerer i barbecue- eller grillkonkurranser fordi det blir plass til mer på grillen og man kan pensle grillmaten på begge sider, litt som et oppvaskstativ.
  • Rotisseri: Perfekt til helgrilling av kylling.  Rottiseriet garanterer et saftig og jevnt resultat. Kjøper du et rotisseri med motor, snurrer spydene rundt ved hjelp av motoren. 

Til slutt, for superentusiasten – en hodelykt! En skikkelig grillgeek kan slenge store stykker på grillen som tar oppimot 18 timer. Så når mørket senker seg, kommer lykta på – og man kan kose seg videre med grillingen ut sommernatta.

Måtte sommeren bli lang – god grilling!

Podcast-episode: Grillmat – litt sunnere

Podcast-episode: Rengjør grillen på 10 minutter

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB14 11.12.2024 11:46:45