Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Oppbevaring i fryser

Slik tiner du kjøtt raskt

Den beste måten å tine kjøtt på er også den raskeste. Tidligere skulle alt kjøtt tines sakte i kjøleskap. Nyere undersøkelser viser at en annen metode både er raskere og bedre.

Det er fortsatt ikke helt feil å legge pakken med frossent kjøtt i kjøleskapet for tining. Når kjøttet oppbevares i kjøleskap kan du være helt sikker på at kjøttet oppbevares på en trygg måte. Dessuten er kvaliteten på kjøttet god når kjøttet er tint, dersom kvaliteten var god når det ble frosset.

Rask tining og rask innfrysing

Likevel viser ny forskning at den beste måten å tine både kjøtt og fisk på er å legge det i kaldt vann. Først må du sørge for at emballasjen er vanntett og feilfri, slik at vannet ikke trekker inn til kjøttet eller fisken. Du kan også legget kjøttet eller fisken i en plastpose, fjerne luften i posen og lukke den før du legger posen i vann.

Emballasje som inneholder luft er ikke så enkel å holde under vann, og innholdet trenger dessuten lenger tid på å tine, siden luften isolerer kjøttet og holder kjøttet flytende i vannet. Har du emballasje med luft må du vurdere om det er best å tine på «gamlemåten» i kjøleskap eller om det er enkelt å holde den frosne pakken under vann ved å legge en tallerken eller lignende oppå pakken.

Rask innfrysing har også betydning for kvalitet på kjøttet eller fisken når det tiner. Kjøper du industrifrosset kjøtt fra butikken, så vet du at dette kjøttet er frosset raskt ned på ekstra lav temperatur. Dette er en raskere og bedre innfrysing enn vi får til i egen dypfryser.

Fryst rått kjøtt er også rått kjøtt. Husk god håndhygiene, også ved håndtering av frosne produkter.

Mer fryst storfekjøtt enn vanlig

Høyrygg, bibringe og bog fra storfe er supert kokekjøtt som kan brukes til blant annet ferskt kjøtt og suppe, ovnsbakt bibringe eller den klassiske gryteretten Boeuf Bourguignon.

Sommeren 2018 var ekstraordinær i forhold til sol, varme og minimalt med nedbør, særlig på sør- og østlandet. Tørken førte til at bøndene fikk mye mindre gressavlinger enn normalt, og manglet derfor nok grovfôr til å fôre dyrene igjennom vintersesongen. Mange bønder valgte derfor å sende flere dyr enn planlagt til slakting, og kjøttbransjen har derfor fryst ned en del av kjøttet til senere bruk. Nesten slik man er vant til med vilt og lammekjøtt, som først og fremst er i sesong om høsten.

Norsk storfekjøtt har god kvalitet, høy mattrygghet og er god råvare til bruk i mange typer retter. På matprat.no finner du oppskrifter på hvordan du kan bruke norsk storfekjøtt, uansett om du går for en klassisk biff, gryterett eller bruker kvernet storfekjøtt i form av kjøttdeig eller karbonadedeig. Når kvaliteten på kjøttet er god før innfrysing, og innfrysingen skjer hurtig av industrien, vil kvaliteten være god også ved opptining. 

Under finner du noen av våre mest populære oppskrifter med storfekjøtt.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB13 29.05.2024 19:35:49