Lag eplesaft av eplene dine

Sesongen er kort for norske epler, - til gjengjeld smaker den lokale frukten ekstra forførerisk godt. Hvert år produseres det mellom 5000 til 10 000 tonn epler i Norge. Det er akkurat nå de smaker best.

Toril Gulbrandsen er prosjektleder og matkonsulent i frukt.no

Kortreist frukt er for mange best. Når den får modne på grenen oppnår den maksimale smak og sødme. Frisk, solmoden frukt er et vakkert skue enten den henger på treet eller ligger fristende i fruktfatet på bordet. Når du setter tennene i et saftig og sprøtt eple, kan du ikke ha det bedre. Ikke rart det var akkurat et eple Eva fristet Adam med i Edens hage! Fra nordisk mytologi kjenner vi historien om Idun som ga epler til æsenene for at de skulle holde seg evig unge.

Kvalitetskrav

Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt, ha stilken på, og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.
Lite kan måle seg med norske epler

Ureplet sies å stamme fra Kasakhstan der det vokser vilt i skråningene til det som kalles Himmelfjellet. Gjennom langvarig foredling og poding dyrkes det nå mer enn 7000 forskjellige eplesorter. Eplet er blitt verdens mest dyrkede og utbredte frukt. Og kanskje også den frukten som brukes aller mest. I Norge spiser vi ca. 12 kg hver i løpet av året.

Verdt å vite

Det er like godt å spise eple som det er, som til syltetøy, mos, saft, som fyll i kaker og paier og til utallige desserter. Kok båter av et syrlig eple i surkålen og den får en frisk og lekker smak. Stek eplebåter i smør med en anelse sukker og server dem som pikant tilbehør til lyst kjøtt som kylling og svinekjøtt. Server høstens lammekoteletter med en frisk eplesaus tilsatt hakkede mandler og fløte. Bak enkle muffins med små epleterninger i deigen og server dem nystekte til god te.
 
17. oktober er dataoen for eplets dag.

Hvert år produseres mellom 5 000 og 10 000 tonn epler i Norge. De største sortene er Discovery, Rød Gravenstein, Summerred og Aroma. Sorter som Prins, Kronprins, Julyred, Lobo, Ingrid Marie/ Karin Schneider er også kjente.

Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Eplet er middels stort, flatrunde og svært velformet. Skinnende rød dekkfarge. Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med søt og god aroma. Holdbarheten er ganske god.

Egenskaper

Eple er kalorifattig og rik på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.
 
Discovery er først og fremst et veldig godt spiseeple som kan brukes i matlaging.

Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Bunnfargen er gul og den har et rødt kinn på solsiden. Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne.

Rød Gravenstein er en rød variant av vanlig gravenstein, og er etter hvert den mest vanlige. Smak og egenskaper er lik vanlig gravenstein. Gravenstein kommer opprinnelig fra Danmark og er en klassikeren i norsk epleproduksjon. Den har vært dyrket i Norge i over 200 år, og er fortsatt en av de viktigste eplesortene her i landet. Gravenstein er gjerne storfalne, runde og litt knudrete rundt blomsterenden. Eplet er lett å kjenne igjen på at skallet som svetter og virker fett. Gravenstein er svært saftig og et nydelig spiseeple med en litt syrlig, fin aroma. Godt egnet også til bakverk og med god holdbarhet.

 

Tips: Epler holder seg best når de oppbevares i kjøleskap, men de bør spises romtempererte.

Summerred er middels stor, oval til eggeformet med rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Middels fast, saftig og sprøtt fruktkjøtt. Smaken er syrlig, god og aromatisk. Eplet har en god holdbarhet.

Det sies  at en god eplemos kan kurere kjærlighetssorg! I hvert fall smaker det så godt at du glemmer kjærlighetssorgen for en stund.

 

Eplesaft

Lag din egen eplesaft og frys ned i rengjorte melkekartonger, så kan du nyte den gode eplesmaken utover vinteren.Husk å bruke plettfri, saftig og moden frukt til sylting og safting.

  •  3 kg epler
  • ½ kg sukker
  • 5 dl vann

Vask eplene og skjær de i båter. Ha eplebåtene og vannet over i en saftkoker og kok til eplene er utkokt og saften trukket ut. Hell saften over i en kjele. Tilsett sukker og gi saften et oppkok. Rør helt til alt sukkeret er oppløst.

Hell saften over på varme sterile flasker. Vi anbefaler å fryse ned eplesaft. Fyll da saften på f.eks. rengjorte melkekartonger. Pass på å ikke fylle helt opp, da saften utvider seg i frossen tilstand.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.