Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
hvite egg

Egg som flyter og egg som synker

Du har kanskje hørt om vanntesten på egg? Det er en test som viser om egget er ferskt eller om det har ligget en stund i kjøleskapet.

Lurer du på om egget du har i kjøleskapet er ferskt eller ikke? Da kan du legge egget i en bolle med vann og se om det flyter eller om det synker. Helt ferske egg vil alltid synke. Det er fordi helt ferske egg nesten ikke har noe luft under eggeskallet og derfor flyter dårlig.

Eggehvite inneholder mye vann, faktisk hele 88 prosent. Etter hvert som eggene blir lagret i kjøleskapet og blir eldre, så vil mer og mer av vannet i eggehviten fordampe, egget blir lettere og eggeskallet blir fylt med mer og mer luft. Til slutt er det nok luft i egget til å holde det flytende når det blir lagt i en bolle med vann, og da vet vi at dette er et egg som har ligget en stund i kjøleskapet.

Kaste egget – eller ikke?

Det er ikke sant at du må kaste egg som flyter. Det er ikke slik at det kommer bakterier inn i eggene, selv om de har ligget en stund og har gått ut på dato. Egg som er hele og fine, uten sprekker i skallet, har lang og god holdbarhet og kan fint brukes til matlaging lenge etter utgått Best før-dato. Vi anbefaler riktignok ferske egg når du skal koke bløtkokt egg til frokost, men i bakst er det ypperlig å bruke opp litt gamle egg.

Når er et egg dårlig?

Dersom du får sprekker i eggeskallet bør du bruke opp egget så raskt som mulig. Når det er sprekk i eggeskallet, blir egget etter hvert dårlig. Den eneste måten å sjekke om du har et råttent egg på, er å knekke det opp i en kopp. Et råttent egg lukter ikke godt, så det vil du garantert kjenne på lukta! Har du fått et råttent egg, så er det ikke annet å gjøre enn å kaste det.

Bruk opp de gamle eggene først

Et godt råd er å bruke opp alle eggene du har i eggehylla i kjøleskapet før du åpner en ny eggekartong og fyller på med flere egg. På den måten blander du ikke nye og gamle egg, og trenger antagelig aldri å ta vanntesten på eggene igjen.

Sist oppdatert: tirsdag 17. november 2020

Podcast-episode: Visste du dette om egg?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 28.05.2024 06:30:27