Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bønnesalat med krydrede egg

Egg - næring for muskler, skjelett og immunforsvar

I egget finner du en rekke næringsstoffer som kroppen din behøver for å fungere optimalt. Visste du at flere av disse næringsstoffene også spiller en rolle for å holde både hodet, kroppen og immunforsvaret sterkt?

Egg er en næringstett matvare. Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen. Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3-fettsyrer.

Å ha et sunt kosthold bidrar til å danne et godt grunnlag for sunn og sterk kropp. I egget finner vi mange av de næringsstoffene som spiller en rolle for akkurat dette, slik som proteiner, vitamin D og jern. Egg er med andre ord POWERFOOD.

Muskelmat

Mange tenker nok først og fremst på egget som en proteinrik matvare og som derfor er positivt for musklene våre.

La oss snakke litt på proteinkvalitet, det er nemlig forskjell på proteiner. Proteiner i maten er bygd opp av ulike aminosyrer. Disse aminosyrene finner vi også i muskulaturen vår. Kroppen klarer å produsere noen aminosyrer selv, mens andre er vi helt avhengige av å få tilført gjennom kosten, disse kalles essensielle aminosyrer. Høy proteinkvalitet vil si at proteinet inneholder alle de essensielle aminosyrene i tilstrekkelige mengder og de er lette for kroppen å ta opp og bruke. Egg er en av matvarene med best proteinkvalitet.

 Cæsarsandwich Denne grove sandwichen med kylling, grønt og posjert egg er ikke feil etter trening!

I egg finner vi dessuten vitamin D, som er nødvendig for at musklene skal fungere normalt. Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram. Dersom man ikke tar tran eller annet tilskudd av vitamin D, så kan det være vanskelig å dekke anbefalingen. Egg er den tredje viktigste matvarekilden til dette vitaminet i norsk kosthold. Gjennom å spise to egg får du i deg nesten 30 % av anbefalt daglig inntak.

Skjelett

Som de fleste vet så hjelper proteiner oss til å bygge muskler og opprettholde den muskelmassen vi har. Men det mange kanskje ikke er klar over er at proteiner også har en funksjon når det gjelder å bygge et sterkt skjelett.

Kalsium er en annen sentral bestanddel i skjelettet vårt, men uten vitamin D klarer ikke skjelettet å nyttiggjøre seg kalsium fra maten. Man kan tenke på vitamin D som en nøkkel som låser opp døren inn til skjelettet for kalsium.

Immunforsvar

I egg finner vi også en rekke næringsstoffer som har viktige roller i å bidra til et bra immunforsvar: folat, vitamin B12, vitamin D, selen, jern og vitamin A. I tillegg er egg rikt på vitamin E, som virker som en antioksidant og beskytter cellene i kroppen mot oksidativt stress.

Overskudd

Pizzavafler - alternativ 1 Grov pizzavaffel med egg er en enkel og næringsrik middag i hverdagen.

Et velbalansert kosthold er essensielt for at man skal ha ork i hverdagen. Gjennom godt sammensatte og varierte måltider vil kroppen få i seg alle de næringsstoffene den trenger. Med egg på tallerkenen får du en god dose folat, vitamin B12, riboflavin og jern, som alle bidrar til at man føler seg mindre trøtt og slapp.

Jern er et av mineralene som det vanskeligst å dekke behovet for gjennom kosten. Spesielt utsatte for jernmangel er små barn, unge jenter, kvinner i fertil alder og gravide. Alle cellene kroppen trenger jevnlig oksygen for å fungere, og Jern er nødvendig for å frakte oksygen rundt til alle cellene. Hvis kroppen har for lite jern, svekkes oksygentransporten og det kan føre til slapphet og nedsatt fysisk yteevne.Anbefalingen for jern for unge kvinner er 15 milligram daglig. Med en omelett får du i deg 1/6 av denne mengden. Menn sitt behov for jern er litt lavere.

Les mer: slik setter du sammen et balansert måltid

Variert og balansert kosthold

I tillegg til alle disse næringsstoffene er det selvsagt viktig å få i seg nok mat og energi gjennom dagen. Både kroppen og hodet fungerer best når blodsukkeret er stabilt. Et kosthold med rikelig med fiber gir et jevnere blodsukker enn et kosthold med lite fiber og raske karbohydrater. Velg derfor grovt brød og grove kornprodukter, poteter og fullkornvarianter av pasta og ris fremfor produkter med fint mel. Det er også bra å spise masse grønnsaker, frukt og bær hver dag, det er kilde til både fiber og vitaminer. Proteiner bidrar også til et jevnt blodsukker og god metthetsfølelse. Varier gjerne mellom ulike proteinkilder gjennom uken, som egg, rent kjøtt, fisk, melkeprodukter og belgvekster. Med andre ord kroppen har det best med godt sammensatte måltider og et variert kosthold bestående av mest næringsrik mat, og her har egg en naturlig plass.

Sunn livsstil

I tillegg til et sunt kosthold er fysisk aktivitet i hverdagen viktig for en sunn, frisk og sterk kropp. Fysisk aktivitet bidrar til god helse og mer overskudd i hverdagen. Det er veldokumentert at ved å være fysisk aktiv får man dessuten sterkere skjelett, muskulatur, hjerte og immunforsvar. 

Egg er lettfordøyelig mat

Visste du at egg er en matvare som er lett å fordøye for mage og tarm? Og derfor også spesielt god å spise om du sliter med mage-tarmplager. Grunnen til dette er fordi innholdet i egg ikke krever den største innsatsen fra mage- og tarmkanalaen for å spalte og fordøye innholdet. Egg er skånsomt for magen. Ved at den er lettfordøyelig kan det være enklere for mage-tarm og ta opp næringsstoffene i egget som bidrar til å gjøre deg sterkere!

Sist oppdatert: onsdag 18. juni 2025

European Food Safety Authority (EFSA) (2008). Scientific substantiation of a health claim related to animal protein and bone growth pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and maintenance of bone and teeth (ID 150, 151, 158), absorption and utilisation of calcium and phosphorus and maintenance of normal blood calcium concentrations (ID 152, 157), cell division (ID 153), and thyroid function (ID 156) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to folate and blood formation (ID 79), homocysteine metabolism (ID 80), energy-yielding metabolism (ID 90), function of the immune system (ID 91), function of blood vessels (ID 94, 175, 192), cell division (ID 193), and maternal tissue growth during pregnancy (ID 2882) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009) Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and red blood cell formation (ID 92, 101), cell division (ID 93), energy-yielding metabolism (ID 99, 190) and function of the immune system (ID 107) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin A and cell differentiation (ID 14), function of the immune system (ID 14), maintenance of skin and mucous membranes (ID 15, 17), maintenance of vision (ID 16), maintenance of bone (ID 13, 17), maintenance of teeth (ID 13, 17), maintenance of hair (ID 17), maintenance of nails (ID 17), metabolism of iron (ID 206), and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 209) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to selenium and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 277, 283, 286, 1289, 1290, 1291, 1293, 1751) , function of the immune system (ID 278), thyroid function (ID 279, 282, 286, 1289, 1290, 1291, 1293), function of the heart and blood vessels (ID 280), prostate function (ID 284), cognitive function (ID 285) and spermatogenesis (ID 396) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 249, ID 1589), oxygen transport (ID 250, ID 254, ID 256), energy-yielding metabolism (ID 251, ID 1589), function of the immune system (ID 252, ID 259), cognitive function (ID 253) and cell division (ID 368) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to protein and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 414, 616, 730), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 414, 616, 730), maintenance of normal bone (ID 416) and growth or maintenance of muscle mass (ID 415, 417, 593, 594, 595, 715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and normal function of the immune system and inflammatory response (ID 154, 159), maintenance of normal muscle function (ID 155) and maintenance of normal cardiovascular function (ID 159) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. 

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion in relation to the authorisation procedure for health claims on calcium and vitamin D and the reduction of the risk of osteoporotic fractures by reducing  bone  loss  pursuant  to  Article  14  of  Regulation  (EC)  No  1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to folate and contribution to normal psychological functions (ID 81, 85, 86, 88), maintenance of normal vision (ID 83, 87), reduction of tiredness and fatigue (ID 84), cell division (ID 195, 2881) and contribution to normal amino acid synthesis (ID 195, 2881) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and contribution to normal neurological and psychological functions (ID 95, 97, 98, 100, 102, 109), contribution to normal homocysteine metabolism (ID 96, 103, 106), maintenance of normal bone (ID 104), maintenance of normal teeth (ID 104), maintenance of normal hair (ID 104),   maintenance of normal skin (ID 104),   maintenance of normal nails (ID 104),   reduction of tiredness and fatigue (ID 108), and cell division (ID 212) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to selenium and maintenance of normal hair (ID 281), maintenance of normal nails (ID 281), protection against heavy metals (ID 383), maintenance of normal joints (ID 409), maintenance of normal thyroid function (ID 410, 1292), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 1292), and maintenance of the normal function of the immune system (ID 1750) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 374, 2889), oxygen transport (ID 255), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 255), reduction of tiredness and fatigue (ID 255, 374, 2889), biotransformation of xenobiotic substances (ID 258), and “activity of heart, liver and muscles” (ID 397) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin E and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 160, 162, 1947), maintenance of the normal function of the immune system (ID 161, 163), maintenance of normal bone (ID 164), maintenance of normal teeth (ID 164), maintenance of normal hair (ID 164), maintenance of normal skin (ID 164), maintenance of normal nails (ID 164), maintenance of normal cardiac function (ID 166), maintenance of normal vision by protection of the lens of the eye (ID 167), contribution to normal cognitive function (ID 182, 183), regeneration of the reduced form of vitamin C (ID 203), maintenance of normal blood circulation (ID 216)and maintenance of a normal scalp (ID 2873) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to riboflavin (vitamin B2) and contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 29, 35, 36, 42), contribution to normal metabolism of iron (ID 30, 37), maintenance of normal skin and mucous membranes (ID 31,33), contribution to normal psychological functions (ID 32), maintenance of normal bone (ID 33), maintenance of normal teeth (ID 33), maintenance of normal hair (ID 33), maintenance of normal nails (ID 33), maintenance of normal vision (ID 39), maintenance of normal red blood cells (ID 40), reduction of tiredness and fatigue (ID 41), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 207), and maintenance of the normal function of the nervous system (ID 213)    pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2011). Scientific  Opinion  on  health  claims already evaluated (ID 215, 568, 674, 712, 1398, 1633, 1974, 4191, 4192, 4193, 4236, 4335, 4698, 4704) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.

Helsedirektoratet (2023). Referanseverdier for energi og næringsstoffer.

Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB11 05.12.2025 06:32:19