Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Selen

Selen

Mineralet selen virker som en antioksidant i kroppen og bidrar i immunforsvaret vårt. Selen er og viktig for hår og negler. Sjømat inneholder mye selen. Andre kilder er kornprodukter, kjøtt, melk og egg.

Hvilke oppgaver har selen i kroppen?

  • Trengs for friskt hår og negler.
  • Spiller en rolle i immunforsvaret.
  • Bidrar til skjoldbruskkjertelens normale funksjon, et organ i kroppen som lager og skiller ut hormoner som regulerer energiomsetningen i kroppen.
  • Virker som en antioksidant i kroppen og bidrar til å beskytte cellene mot skade (oksidativt stress).

Hvor mye selen bør du få i deg?

Kvinner, 18 år <, anbefales et daglig inntak av selen på 50 mikrogram (μg). Ved graviditet og amming økes daglig anbefaling til 60 μg. Menn anbefales å innta 60 μg selen per dag.

Selenmangel er sjelden i Norge. Gjennomsnittlig inntak av selen blant nordmenn ligger på 63 μg per dag.

Gode kilder til selen i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, og hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den.

Det er en del i selen i fisk og sjømat, men opptaket her varierer mellom ulike arter. Å kartlegge selen i matvarer er utfordrende, fordi innholdet varierer med seleninnhold i jorden hvor kornet har vokst eller dyrene beitet. I Norge er seleninnholdet i jordsmonnet lavt. Det finnes selen i kornprodukter, kjøtt og nøtter. 

Selen tabell - innhold av selen i ulike matvarer

*Kvinne, 18 år <

Slik får du i deg nok selen

Å ha et variert og balansert kosthold i tråd med de norske kostrådene danner grunnlag for god helse, og sikrer at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Her er de av rådene som bidrar til at kroppens behov for selen dekkes:

  1. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  2. Spis grove kornprodukter hver dag.
  3. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Anbefalt mengde rødt kjøtt i uken er 500 gram tilberedt vare, det tilsvarer cirka 700-750 gram rå vare.
  4. Inkluder gjerne belgvekster som bønner, linser, erter og kikerter i hverdagskostholdet.
  5. Én neve usaltede nøtter er et perfekt mellommåltid.
  6. Egg er et fint supplement i kostholdet.

Sist oppdatert: mandag 8. november 2021

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 19.04.2024 11:59:08