Raspeballer

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Raspeball, klubb, komle, potetball eller hva du nå enn kaller det - er skikkelig tradisjonsmat og her har du oppskriften! Raspeballene kan spises med sirup og bacon, eller lages til en større middag med lettsaltet kjøtt og kålrabistappe. 

Ingredienser

  • 1 l kjøttkraft /buljong eller lettsaltet vann
  • 750 g rå potet
  • 300 g kokt potet
  • 3 dl byggmel
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann, buljong eller kraft. 
  2. Skrell potet og riv dem på rivjern eller i en foodprosessor. Klem ut litt av væsken.
  3. Riv eller mos de kokte potetene. Bland kokte og rå poteter med mel og salt.
  4. Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Lag raspeballer med en skje og legg dem forsiktig ned i vannet/buljongen som er tett opp mot kokepunktet. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig. 
  5. La raspeballene småkoke i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom. 

Hva som serveres til raspeballene er forskjellig alt etter hvor i landet man kommer fra. Noen foretrekker bare litt sukker eller sirup, sprøstekt bacon og eventuelt brunostduppe til, andre liker å servere det som en større middag - som raspeballer med svineknoke eller lettsaltet lammekjøtt med raspeballer. Noen liker til og med å lage sin raspeball med dott.  

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.