Ingredienser

gir ca. 2 l ferdig eplesaft

 • 2 kg eple
 • 1,5 l vann
 • 4 stk. sitron
 • 3 ts sitronsyre
 • 4 dl sukker per liter avrent saft
Del

Hjemmelaget eplesaft

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En frisk og deilig eplesaft som gir deg smaken av sensommer langt utover høsten. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

gir ca. 2 l ferdig eplesaft

 • 2 kg eple
 • 1,5 l vann
 • 4 stk. sitron
 • 3 ts sitronsyre
 • 4 dl sukker per liter avrent saft

Slik gjør du

 1. Skyll eplene og del dem i mindre biter. Legg eplebitene i en kjele og tilsett vann. Kok opp, senk varmen og la det småkoke under lokk i ca. 20 minutter. Hell alt i en sil fôret med sileklede og la det stå og renne av i minst 30 minutter, gjerne lenger. Ikke press massen, da vil saften bli uklar.
 2. Press ut saften av sitronene og bland med eplesaften. Mål opp saften og hell den tilbake i den rengjorte kasserollen. Kok opp. Mål opp sukker og rør det inn i saften sammen med sitronsyre. Kok opp på nytt. Fjern skum som danner seg på overflaten. Smak på litt av saften og juster smaken med mer sukker eller sitron. Hell den varme saften på varme, rene, tørre flasker. Skru på lokk og avkjøl helt. Oppbevar saften kjølig. Tilsett konserveringsmiddel (Atamon) hvis du ikke har plass til saften i kjøleskap. Saften kan med fordel fryses, for eksempel i rengjorte melkekartonger. Eplesaft kan også kokes i en saftkoker, eller lages ved å råpresse eplene i en fruktpresse.

Ur-eplet sies å stamme fra Kasakhstan der det vokser vilt i skråningene til det som kalles Himmelfjellet. Gjennom langvarig foredling og poding dyrkes det nå mer enn 7000 forskjellige eplesorter, og eple er blitt verdens mest dyrkede, utbredte og brukte frukt. I Norge spiser vi ca. 12 kg epler hver i løpet av året.

Hvert år produseres det mellom 5 000 og 10 000 tonn epler i Norge. De mest populære sortene er Discovery, Rød Gravenstein, Summerred og Aroma. Sorter som Prins, Kronprins, Julyred, Åkerø, Lobo og Ingrid Marie er også kjente. I tillegg finnes det flere gamle eplesorter rundt om i norske eplehager.

Et eple skal være fast i konsistensen og uten støtskader. Det skal være helt, ha stilk og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i en kasse skal være jevn. De fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant