Skinke- og persilleterrin

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Jambon persillè, som denne retten også kalles, er en herlig gammeldags rett som egner seg like godt som en lett sommermiddag med ferske nypoteter, til frokost eller lunsj i jula, eller som forrett med salat og hjemmelaget majones. Den er laget av kjøttet fra ferske svineknoker, som har fått trekke lenge på lav temperatur. Det gir en naturlig stivelse til den deilige kraften.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 3 stk lettsaltet svineknoke
  • 1 stk løk
  • 4 stk hel nellik
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stk sjalottløk
  • 2 stilk frisk estragon
  • 3 stilk frisk timian
  • 8 stk hel pepper
  • dl tørr hvitvin
  • 1 bunt stor bladpersille
  • ½ dl hvitvinseddik

Slik gjør du

  1. Skyll svineknoker i kaldt vann. La dem gjerne ligge i kaldt vann over natten.
  2. Hell av bløtevannet, legg knokene i en stor kjele og fyll på nytt vann. Kok opp.
  3. Hell av kokevannet og skyll knokene med kaldt vann. Legg dem tilbake i gryten og tilsett løk, nellik, hvitløk, sjalottløk, estragon, timian og pepper. Hell over hvitvin og fyll opp med vann så det knapt dekker kjøttet. Kok opp, senk varmen og la alt trekke i 2-3 timer, eller til kjøttet er helt mørt og slipper beinet.
Har du noen slappe grønnsaker i kjøleskapet, eller kanskje grønnsaksskrell? Gulrot, persillerot, pastinakk, selleri eller stangselleri kan du fint ha i gryta for å sette mer smak på kraften.
  1. Løft knokene ut av kjelen og la de hvile noen minutter. Før du fjerner alt skinn og fett, og plukker kjøttet av beina. Riv deretter kjøttet i mindre biter i fiberretningen.
  2. La kraften koke inn til ca. ½ liter. 
  3. Legg persilleblader i et fint mønster i bunnen av en brødform og legg på et lag kjøtt. Dryss godt med persille over, og fortsett å fylle formen lagvis med kjøtt og persille. Avslutt med persille.
  4. Sil kjøttkraften gjennom to lag rent, fuktig linhåndkle.
  5. Smak kraften til med litt hvitvinseddik eller tørr sherry.
  6. Hell forsiktig varm kraft over i formen, og sørg for at den fordeler seg jevnt. Pass på at ikke persillen flyter ut mot sidene av formen. Dunk formen forsiktig mot benken noen ganger, slik at luftboblene forsvinner. Dekk med plastfolie og avkjøl helt, gjerne over natten.

Server med små sylteagurker, majones og godt brød.

Holdbar i kjøleskap i minst en uke.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.