Madeleines

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Franske fristelser som makroner og eclair har du kanskje smakt? Men et annet deilig, fransk bakverk du også bør prøve er madeleines. Små kaker med smak av sitron - perfekt til kaffekosen! 

Ingredienser

porsjoner
  • 3 stk. egg
  • 175 g sukker
  • skall av 1 stk. sitron
  • frø fra 1 stk. vaniljestang
  • 190 g hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 170 g smør

Slik gjør du

  1. Legg madeleine-former i fryseren.
  2. Smelt smør, og sett til side slik at det avkjøles litt.
  3. Pisk egg, sukker og frø fra vaniljestang til en lett og luftig eggedosis.
  4. Sikt hvetemel og bakepulver i eggedosisen, og vend forsiktig rundt med en slikkepott til alt er godt blandet.
  5. Tilsett smeltet, avkjølt smør og revet sitronskall og rør til du har en glatt og smidig kakerøre.
  6. Ta ut madeleine-formene, smør dem med romtemperert smør og sikt litt hvetemel over.
  7. Ha røra over i en sprøytepose og sprøyt formene ca. ¾ fulle. Kakene vil heve når de stekes.
  8. Stek madeleines på 210 ֯C midt i ovnen i ca. 6 minutter. Se til at kakene ikke blir for godt stekt, de skal være lys, gyllenbrune.
  9. Vend kakene ut av formen straks de er ferdigstekte og avkjøl på rist.

Server kakene med et lite melisdryss, dyppet i smeltet sjokolade eller glasert med en melisglasur.  

Oppskriften er utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn