Lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

En lammestek nærmest «gjør seg selv» i stekeovnen. Fyll formen med steken, rotgrønnsaker, hvitløk, poteteter og halve sitroner. Etter noen timers tålmodighet, er resultatet fantastiske smaker og et supert måltid.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør

  • 3 stk gulrot
  • 3 stk pastinakk
  • 12 stk potet
  • 2 stk hvitløk
  • 2 stk sitron
  • 2 kvist frisk rosmarin
  • 3 dl vann (eller vin)

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovn til 125 °C. Krydre lammestek med salt og pepper. Brun steken i en varm stekepanne med smør, og legg den over i en langpanne eller en stor ildfast form. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av steken.

2. Skrell gulrot og pastinakk og del i grove biter. Del poteter, hvitløk og sitron i to. Legg alt rundt steken og ha på et par kvister rosmarin.

3. Hell på vann eller vin.

En stek som veier mer enn 2,5 kg trenger du ikke å brune i stekepanne først. Steken vil få sin bruning og farge i stekeovnen, siden den står over lengre tid.

4. Sett langpannen midt i stekeovnen. Når termometeret viser 65-70 °C er steken medium stekt, og ved 76 °C er steken gjennomstekt. Steketiden kan variere etter tykkelse på kjøttet, men beregn ca. 2 timer på en stek som veier 1,5 kilo.

Ta vare på stekesjyen. Den er full av god smak og passer ypperlig som saus.

5. La steken hvile 15-20 minutter før den skjæres opp. Kjenn på grønnsakene og poteten. Hvis de trenger litt lengre tid på å bli ferdige, kan de stå i ovnen mens steken hviler. Skru da opp temperaturen litt og øs stekesjy over.

Server gjerne lammesteken med stekesjyen og en god ripsgelé.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.