Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
LAMMEBOG MED KOMLER OG ROTMOS

Lammebog med komler og rotmos

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. utbenet og surret lammebog
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 2 ss smør til steking

Komler:

  • 250 g rå potet
  • 100 g kokt potet
  • 1 dl byggmel
  • 1 ss hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 l vann eller kjøttkraft til koking

Rotmos:

  • 100 g kålrot i biter
  • 100 g gulrot i biter
  • 100 g potet i biter
  • 2 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,25 ts revet muskatnøtt
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Det er populært å vende tilbake til de norske matrøttene for inspirasjon. Lammekjøtt, rotmos og komler er så norsk som det kan bli! Servert på denne måten, blir det rett og slett eksotisk.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. utbenet og surret lammebog
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 2 ss smør til steking

Komler:

  • 250 g rå potet
  • 100 g kokt potet
  • 1 dl byggmel
  • 1 ss hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 l vann eller kjøttkraft til koking

Rotmos:

  • 100 g kålrot i biter
  • 100 g gulrot i biter
  • 100 g potet i biter
  • 2 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,25 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

1. Forvarm ovnen til 125 °C. Surr lammebog med hyssing. Gni den inn med salt, pepper og hvitløk.

Hvis ikke du er en mester med kniven kan det å beine ut en lammebog by på utfordringer. For all del, prøv men du må ikke være redd for å be din lokale kjøtthandler om å gjøre deg denne tjenesten.

2. Brun lammebogen på alle sider i en varm stekepanne med smør. Legg den over i en langpanne. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Sett langpannen midt i stekeovn, og stek i ca. 1 ½ time eller til kjernetemperatur 70 °C.

3. Skrell rå poteter til komler, og riv dem grovt. Riv eller mos kokte, rensede poteter og bland dem inn i de rå potetene sammen med mel og salt.

4. Form små komler med en hånd og en stor skje, og trekk dem i lettsaltet vann eller kjøttkraft. Komlene skal trekke i 30-40 minutter. Når de er ferdige skal de ha jevn farge og konsistens helt igjennom.

Kok gjerne en prøvekomle først for å se om deigen er fast nok. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver komle du former, og prøv å få dem så glatte som mulig.

5. Skrell potet og rotgrønnsaker til rotmosen. Del grønnsakene i grove biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. Mos med en stamper eller i en hurtigmikser. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og muskat, og eventuelt litt stekesjy fra bogen.

6. Ta kjøttet ut av stekeovn og la det hvile i ca. 10 minutter før du skjærer det i skiver. Sil stekesjyen som har dannet seg i bunnen av langpannen, og server den ved siden av.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB11 23.09.2023 05:40:45