Gresk lammepai

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

For mange er gresk mat synonymt med lam, og i denne paien samler vi essensen av de gode smakene. Lukk øynene og drøm deg tilbake til en liten, gresk taverna.

Ingredienser

4  porsjoner

Paideig:

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør
  • 1 stk. egg

Fyll:

  • 400 g kjøttdeig av lam
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hakket hvitløk
  • 20 stk. kalamataoliven
  • 10 stk. grovhakkede soltørkede tomater
  • 50 g frisk spinat
  • 2 ts frisk timian
  • 1 ts tørket oregano
  • 100 g fetaost
  • 6 stk. egg
  • 3 dl melk

Slik gjør du

  1. Smuldre mel og smør fint med fingrene eller i hurtigmikser. Tilsett egg og kna deigen raskt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet minst en time.
  2. Klem paideigen ut i en paiform. Prikk bunnen med en gaffel, dekk med bakepapir og fyll formen med tørre erter, ris eller liknende.
  3. Sett formen midt i ovnen på 200 ºC og forstek paiskallet i ca. 10 minutter. Hell ut de tørre ertene og fjern bakepapiret.
  4. Varm en stekepanne med olje og stek lammekjøttdeigen til den er gjennomstekt. Tilsett løk og hvitløk underveis. Bland inn oliven, soltørkede tomater, spinatblader, timian og oregano mot slutten av stekingen. Smak til med salt og kvernet pepper. Fordel alt i paiskallet. Smuldre fetaosten grovt med fingrene og dryss på toppen.
  5. Visp sammen egg og melk og smak til med salt og kvernet pepper. Hell eggeblandingen i paiskallet og stek paien ved 200 ºC i ca. 20 minutter eller til paien er gyllen og eggemassen har satt seg.

Server lammepaien varm eller lun, gjerne i følge med en god salat.