Coq au vin med hvitvin

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Klassikeren Coq au vin er det mange som kjenner. Bytt ut rødvinen med en tørr hvitvin, så får du denne nydelige hønsegryten. Jo lenger den får stå og kose seg på ovnen, dess bedre blir den.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk gullhøne (gourmethøne)
  • 2 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk løk
  • 150 g bacon
  • 4 båter hvitløk
  • 250 g aromasopp
  • 5 dl tørr hvitvin
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ss maisenna
  • 2 ss bladpersille

Slik gjør du

  1. Del en stor gullhøne i passe store serveringsstykker. Skjær av lårene og del dem i to ved leddet. Skjær ut brystene og del dem i to. Du bestemmer selv om du vil ha med bein eller ikke. Resten av skroget kan du koke kraft på.
  2. Varm halvparten av smør og olje i en vid stekepanne og brun hønebitene på begge sider. Legg bitene over i en kjele etter hvert.
  3. Grovhakk løk og kutt bacon i grove biter (ca. 2x2 cm). Finhakk hvitløk.
  4. Fres løk og bacon i pannen til løken er blank og myk og baconet har endret farge. Tilsett hvitløk og fres videre i ett minutt. Ha alt i gryten sammen med kjøttet.
  5. Hell litt hvitvin i pannen, kok ut og hell i gryten.
  6. Del aromasopp i biter. Varm stekepannen på nytt med resten av smør og olje og fres soppen i pannen i 4-5 minutter. Ha soppen i gryten sammen med resten av hvitvinen. Tilsett litt vann om nødvendig, til kjøttet er akkurat dekket. Kok opp, sett på lokk og la gryten småkoke i 1-2 timer, til kjøttet er mørt.
  7. Tilsett fløte og kok videre i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  8. Rør ut maisenna i litt vann, og tilsett i gryten om du ønsker litt tykkere saus.

Dryss over hakket persille og server gryten med ferskt brød, poteter eller ris.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.