1. Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lårene i to og brystfiletene i to.
Se hvordan du deler opp en kylling.
2. Bland sammen rødvin, hvitløk, laurbærblad og timian til en marinade i en stor bolle og legg i kyllingstykkene. Dekk til med plastfolie og sett det kjølig over natten.
3. Ta kyllingstykkene opp av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Hell marinaden i en middelsstor kjele og kok opp.
4. Skjær sideflesk i små biter og stek dem i en varm stekepanne. Ha flesket over i kjelen sammen med marinaden, la fettet bli i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem godt på alle sider i stekepannen med fett.
5. Legg stykkene over i kjelen. Tilsett buljong til kjøttet så vidt dekkes og ha i tomatpuré. La det hele trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt.
6. Rens sjalottløk og surr den sammen med sopp i en panne med smør. Ha det over i kjelen og smak eventuelt til med salt og pepper. Pynt gjerne med frisk timian ved servering.
Er sausen litt tynn kan du røre sammen 1 ss mel og 1 ss smør. Ha jevningen i gryta, rør forsiktig rundt og la retten koke i ytterligere 5 minutter.
Server med brød, ris eller poteter.
Coq au vin kan også lages med gullhøne/gourmethøne. Den gir mer smak på kraften, men trenger lenger koketid. Kjøttet er mørt når det løsner lett fra bena.