Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pesto

Kjøkkenutstyr i Thailand

I enhver kjøkkenkultur, om den er asiatisk eller vestlig, så finner man små finurlige spesialverktøy som man en sjelden gang har bruk for. Her har vi valgt å fokusere på det mest vanlige utstyret du bør ha: morteren, woken og kniven.

Morteren (klååk) må du ha. I den blir urter og krydder knust og most til paste/pesto/krem. Morteren kan være av stein, keramikk eller tre.

De forskjellige mortere brukes til forskjellige formål, men vi anbefaler generelt steinmorteren som det mest allsidige verktøy. Pene å se på er de også i sin dekorative form og materiale.

Woken (kra taa) er kanskje den mest kjente av de kjøkkenredskaper som er brukt i det thailandske kjøkken. Et fantastisk redskap. Du kan lynsteke, fritere og koke varme retter i den. Formen på woken gjør at den er lett å jobbe med når man rører i den.

Woken kommer med ett eller to håndtak, og fremstilles i et antall forskjellige metaller og størrelser. Hvis man koker på gass brukes woken med rund bunn og gjerne tynn i metallet. Denne woken gir den mest effektive varmen – også godt oppover sidene. På elektrisk komfyr brukes wok med flat bunn. Her er det viktig å la woken bli skikkelig varm før du begynner å steke.

Chop kniv (miit muu) er en stor firkantet kniv - gjerne i stål hele kniven og den brukes til alt. Kløyve bein eller å pille hvitløk gjøres med samme kniven. Man klarer seg naturlig nok også godt uten en slik kniv for å lage thailandsk mat, men en god kokkekniv bør du koste på deg uansett.

Rengjøring av metall kan gjøres med vann og såpe, mens mortere skal rengjøres med salt og vann. Saltet sliper lett og desinfiserer. Saltet kan selvfølgelig også anvendes med fordel på metallene. Lime- eller sitronsaft kan også blandes med saltet og er effektivt til rengjøring. Skyll alltid med vann til slutt.

  

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4723, server:MP-PRD-WEB15 30.03.2023 16:32:48