Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bløtkake

Gode tips om kakebakst

Har du opplevd at kakebaksten ikke ble som forventet? Kanskje ville ikke eggedosisen bli stiv eller falt kaken sammen etter at den kom ut av ovnen? Vi gir deg svarene på hvorfor det gikk galt, og gode tips for å få vellykkede kaker.

Eggedosisen blir ikke stiv

Når man baker er det ofte at man både skal røre smør og sukker hvitt, piske krem og piske eggedosis – alt med det ene paret visper som man har. Etter en rask skyll under rennende, varmt vann er vispene klar til bruk igjen. I de aller fleste tilfellene går det bra, men når det gjelder å få eggehviter stive eller stivpisket eggedosis kan det bli problemer. Fettet som er i smør og kremfløte legger seg som et usynlig lag på vispene (eller bollen), og ødelegger eggets evne til å la seg piske stivt. Gjør det derfor til en regel at vispene alltid vaskes med såpevann. Da er du helt sikker på at du har fjernet alle fettrester.

Sukkerbrødet blir ikke så høyt

Egg til baking bør være romtempererte. Eggedosis av tempererte egg blir vesentlig luftigere enn eggedosis pisket av kalde egg som tas rett ut av kjøleskapet.

Eggedosis til sukkerbrød bør være stiv. En gammel ”regel” sier at man skal kunne skrive "Ole" med vispene i eggedosisen. Det er et tegn på at vi har fått pisket inn maksimalt med luft. Luft spiller en viktig rolle i kakebakst fordi luften utvider seg i varmen og hever kaken.

Eller ble ikke røren satt inn i ovnen med det samme? Når eggedosisen eller sukkerbrødrøren blir stående for lenge går luften ut. Husk derfor på å sette sukkerbrødet inn i ovnen med det samme.

Sukkerbrød

Sukkerbrødet faller sammen på midten

For å sikre at kaken hever seg jevt er det lurt å helle røren litt frem og tilbake i formen når du fyller den. Da unngår du at alt det tunge melet havner i midten av kaken.

Under steking stivner protein-nettverket i kaken. Protein-nettverket kan du se som ”bobler” i sukkerbrødet. Dersom dette protein-nettverket ikke har fått stivnet nok vil kaken falle sammen, spesilet inn mot midten der kaken er senest stekt. Husk derfor på å kontrollere kaken med en kakepinne før du tar kaken ut av ovnen. Fester det seg ved på pinnen bør kaken steke litt lenger. Du kan også se at sukkerbrødet er ferdig stekt når det begynner å løsne langs kanten av formen.

Kaken sitter fast i formen

Smør kakeformen godt med smeltet smør før du heller i kakerøren. Vil du være helt sikker på å få kaken enkelt ut av formen kan du kle bunnen med tilklippet bakepapir.

Sukkerbrødet er tørt i kantene

Stekeovner er forskjellige, og derfor er steketemperaturen og tiden oppgitt i cirka-tall. Blir sukkerbrødet ditt tørt i kantene kan du enten gå ned i steketemperatur eller gå ned i steketid for å få et bedre resultat.

Melklumper i kaken

Å sikte melet over eggedosisen er en god rutine. Da blir melet luftigere og røren blir lett og fin. Bruk en slikkepott og vend røren over melet. Fortsett til det slutter å komme opp tørt mel. Husk på å ta godt i bunnen av bollen.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB11 15.07.2024 04:29:24