Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Erlend Elias og Anette griller

Flytt kjøkkenet ut!

Det finnes knapt noe bedre enn å nyte sol og sommer under en parasoll! Å lage maten ute og nyte timene utendørs er essensen av sommer. Her er noen gode råd du kan tenke på når lager maten ute.

Hold det reint!

Det er ikke alltid like enkelt utendørs, men med enkle midler sikrer du at maten blir god og trygg å servere. En pakke våtservietter, tørkerull og flytende hånddesinfeksjon er en god investering, og kanskje det aller viktigste hjelpemiddelet for en god hygiene ute. En stor flaske rent vann er også til god hjelp, om du ikke befinner deg i nærheten av rennende vann. Fuktede kluter i en pose kan også være lurt.

Vask hendene godt før du begynner å jobbe med maten, og tørk av hendene underveis, spesielt mellom hver gang du håndterer nye råvarer. Engangs plasthansker kan også være kjekt å ha, men husk at de er til for å beskytte maten, ikke hendene dine. 

Rene redskaper

Våtservietter, tørkerull og flytende hånddesinfeksjon kan være gode å ha også når du skal gjøre rent redskapene. En pose med en liten vaskesvamp og oppvaskmiddel i reisestørrelse tar ikke stor plass og er glimrende om du har tilgang på rent vann. Sørg for at redskapene blir tørket godt av hver gang du begynner å jobbe med en ny råvare.

En skarp kniv med slire er alltid kjekt å ha med til alt fra spikking av grillspyd til kutting av salat. Husk å vaske den godt mellom hver oppgave, så unngår du kryssmitte fra én råvare til en annen.

En flat stein kan godt skylles av og gjøre tjeneste som skjærfjøl, men kan være tøff for kniven, så vær forsiktig.

Råvarene

Det er ikke bare drikkevarene som skal være kalde – også de fleste råvarer skal oppbevares kaldt! Spesielt er det viktig å passe på at kjøtt, fisk og skalldyr ligger i kjølebag med kjøleelementer. Er det lenge til du skal lage maten, kan du i tillegg emballere den ved å pakken den i avispapir eller liknende for å isolere. Pass på at rå råvarer blir holdt atskilt fra tilberedte varer.  

Frys et par halvlitersflasker med vann over natten, så har du både kjøleelementer og kaldt vann.

Marinering

Bruk en boks med tett lokk til marinering. Ikke bruk plastboksene kjøttet ligger pakket i til marinering. Dette kan føre til bakterieforurensing av kjøttet. Husk at marinaden bør kokes opp om du også skal bruke den som saus!

Ta vare på resten

Om det fortsatt er kaldt i kjølebagen, så ta vare på restene i rene bokser. Men vær kritisk til hvilken mat du sparer. Har maten ligget lenge i sol og varme, bør den ikke spises seinere. Pass på at maten er kald når du pakker den bort, og oppbevar den så kaldt som mulig. Sett kjølebagen i skyggen. Og husk – jo lenger tid som går og jo varmere det er, jo lettere blir maten ødelagt.

Fjern sporene dine

Uansett hvor du lager mat ute, så skal det ikke vises at du har vært der når du går. Plukk opp alt søppel og bær det med deg hjem eller til nærmeste avfallsplass.

Utstyrstips

 • Skarp kniv i slire
 • Hånddesinfeksjon
 • Tørkerull
 • Våtservietter
 • Aluminiumsfolie
 • Bestikk og eventuelt tallerkener (velg flergangsartikler - unngå plast)

Sist oppdatert: mandag 28. mai 2018

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 25.05.2024 03:04:01