Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Råvarebilde egg

Ingen Salmonella i norske egg

Kan man få salmonella av å spise norske egg? Flere har hørt om denne bakterien og lurer på om det er trygt å spise rått egg.

Er det trygt å spise eller drikke rått egg?

Ja, i Norge kan du spise eller drikke rå egg, gitt at det er norske egg pakket i kartong og solgt i butikk, for disse er underlagt regelverk om salmonellagaranti. Dette innebærer at det jevnlig blir gjennomført analyseprøver for Salmonella på gården. Ifølge Mattilsynet har vi god salmonellastatus på egg i Norge, og derfor kan pakkede norske egg spises rå.

Egg med brist i skall skal imidlertid ikke spises. Det finnes bakterier over alt rundt oss, og bakterier kan ha kommet inn i egget når skallet ikke lenger er intakt. Eggeskallet holder egget sterilt, og så lenge eggeskallet er helt, vi det ikke kunne utvikle seg bakterier inne i egget.

Les mer: Oppbevaring av egg og holdbarhet

Hva er egentlig Salmonella?

Salmonella er en bakterie som kan gjøre oss syke. De vanligste symptomene på infeksjon med Salmonella er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Bakterien smitter stort sett gjennom mat og vann, men kan også smitte fra person til person, og mellom dyr og mennsker. Det er veldig lite Salmonella i norsk mat. De aller fleste nordmenn som blir syke av Salmonella, blir smittet på reise i utlandet.

Salmonella dør ved tilstrekkelig varmebehandling.

I hvilke andre land kan man spise rått egg?

Norge er sammen med Finland, Sverige og Danmark i en særstilling når det gjelder fravær av Salmonella i pakkede egg i butikken. Disse landene har nemlig like strenge salmonellakrav til sine eggprodusenter som vi har her til lands.

Betyr det at hvis jeg for eksempel spiser tiramisú i Italia, så kan jeg risikere å få Salmonella?

Salmonellabakterier drepes ved koking og steking, mens de kan overleve i produkter som kun er avkjølt, frosset eller tørket.

I andre land kan egg inneholde Salmonella, og det anbefales derfor ikke å spise rå egg, flytende eggeplommer eller produkter med rå egg når man reiser utenlands. Det finnes imidlertid pasteuriserte egg i utlandet, som man kan bruke i kalde retter/produkter som for eksempel desserter. Pasteurisering vil si at egget er varmet opp til en temperatur som dreper bakterier som Salmonella. Om du kan spise tiramisu i Italia avhenger dermed om egget er pasteurisert før det er brukt i kaken, så spør kjøkkenet før du bestiller.

Hva med is? Behandles det rå egget på noen måte når man lager iskrem, slik at det er trygt å spise i andre land?

I utlandet kjøper man jo ofte iskrem fra boder på gata eller over disk. Det du skal se etter da, er meieripakket iskrem, denne skal være trygg å spise, for den er pasteurisert. Dersom iskremen ikke kommer fra et meieri eller en iskremprodusent, bør man ta forhåndsregler og forhøre seg om at melkeproduktene og eggene brukt i iskremen er pasteurisert.

Ernæringsmessig har det ingen betydning hvordan du tilbereder egget, om det kommer som en del av grøt, bakst, kokt, stekt, eller om det blandes inn i for eksempel smoothie. Du får i deg bra med næringsstoffer uansett om egget er rått eller varmebehandlet.

Les mer: næringsinnhold i rå egg

Sist oppdatert: tirsdag 2. november 2021

European Food Safety Authority, EFSA (2014). Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens.

Mattilsynet (26. april 2021). Salmonella - bakterie.

Mattilsynet (22. februar 2016). Salmonellagarantien for norske egg.

Matportalen.no (23. mars 2018). Egg og salmonella.

Matportalen.no (15. januar 2018). Salmonella. 

Matportalen.no (23. juni 2017). Mat på reise utenlands.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.7909, server:MP-PRD-WEB11 05.03.2024 11:29:50