Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Matprat

Tarmbakterier påvirker klimaavtrykket til kua

Du har kanskje hørt at kuene raper mye metan. Men visste du at det er bakterier i tarmsystemet til drøvtyggerne som står for produksjonen av metangassen?

Tarmflora

Bakteriene og de andre mikroorganismene som lever i tarmsystemet kalles tarmflora. Tarmfloraen hos oss mennesker har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Men færre har kanskje tenkt over at dyr også har en tarmflora, og at sammensetningen av mikrober har stor innvirkning på en rekke metabolske prosesser, fordøyelsen og helsen til dyra.  

Les mer: Hva er tarmflora?.

Bakterier i tarmsystemet til kua

Tarmfloraen til kua inneholder en rekke ulike bakterier. Noen av de finner vi også hos oss mennesker, mens andre er unike for storfe. Bakteriene som lever der utfører ulike prosesser. Noen er metanogene og produserer metan, andre omsetter fiber eller produserer propionsyre. Vi sier at disse bakteriene har ulik funksjonalitet. Det er stor forskjell mellom funksjonaliteten i kuas tarm og vår tarm. Dette er i stor grad knyttet til mikrobene.

Les mer: Fôret kan redusere klimagassutslipp fra kua.

Tarmflora og klimagassutslipp

I kuenes fordøyelsessystem prosesseres plantebaserte råvarer ned gjennom en fermenteringsprosess. Noen bakterier bryter ned komplekse karbohydrater til kortkjedede fettsyrer, som videre brukes som en kilde til energi. I tillegg finnes det også en god porsjon metanogene bakterier i tarmsystemet til kua. De kobler sammen hydrogen og karbon og produserer metan, en gass som kua kvitter seg med ved å rape.

Metan er en kortlivet, men potent klimagass. Det betyr at den brytes ned raskere enn en del andre klimagasser, som CO2, men til gjengjeld er den mer effektiv når det gjelder opptak og lagring av varme. Norge har en målsetting om å redusere utslippene av metan med 30 prosent innen 2030. Først og fremst må vi redusere utslippene av metan som nå er lagret under bakken, de fossile ressursene, så vi ikke får nye karbonforbindelser inn i det biologiske kretsløpet, men også reduserte utslipp fra drøvtyggere som ku er antatt å kunne ha en avkjølende effekt.

Les mer: Karbonets krettsløp - grunnlaget for livet på jorda

Kan vi endre tarmfloraen til kua?

Hvilke bakterier som trives i tarmsystemet avhenger i stor grad av hvilke næringsstoffer som er tilgjengelig og hvordan miljøet i tarmen er. Metanogene bakterier er nyttige for kua fordi de tar overskuddet av hydrogen, som dannes som et biprodukt av fordøyelsen av mat i magen til kua, knytter det sammen med karbon og gjør det lettere for kua å kvitte seg med det. En annen bakterie som kan nyttiggjøre seg av hydrogenet er bakterier som produserer propionsyre. De produserer ikke metan og kan dermed redusere klimaavtrykket til kua.

Det finnes flere måter å endre sammensetningen av mikrober på, og det pågår mye forskning. Tilskudd av probiotika, ofte melkesyrebakterier, har vist seg å øke andelen av propionsyre-produserende bakterier. Det vil gi færre metanogene og mindre kurap med metangass. 

Les mer: Kua er ikke statisk!
 

Sist oppdatert: torsdag 16. februar 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 26.05.2024 17:16:39