Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fosfor

Fosfor

Mineralet fosfor spiller en rolle i en rekke prosesser i kroppen, blant annet i skjelettet og forbrenning av energi i cellene. Vi finner fosfor i proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter og belgvekster. 

Mineraler er stoffer som kroppen vår må få tilført gjennom mat og drikke i svært små mengder, fra mikrogram til milligram, da vi ikke kan produsere dem selv. Fosfor er ett av disse. De forskjellige mineralene har ulike oppgaver i kroppen.

Selv om mineraler utgjør en utrolig liten del av kroppsvekten vår, er vi helt avhengige av dem. Tenk at noe så smått kan være så viktig! Men for mye av enkelte mineraler er heller ikke bra. Et variert og balansert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd er den beste måten å sikre at du får i deg akkurat passe mengder av mineraler, og andre næringsstoffer som kroppen trenger.

Hvilke oppgaver har fosfor i kroppen?

  • Trengs for normal energiomsetning, det vil si at cellene våre klarer å utvinne energi fra maten vi spiser.
  • Spiller en rolle i cellemembranenes funksjon, blant annet regulere hvilke stoffer som kan komme igjennom celleveggen eller ikke.
  • Bidrar til friskt skjelett og friske tenner.
I kroppen har vi rundt 800-1200 gram fosfor, hvorav cirka 85 % er i skjelettet. Resten er jevnt fordelt i vevene.

Hvor mye fosfor bør du få i deg?

For voksne, 18 år og eldre, er anbefalt daglig inntak av fosfor 600 milligram (mg). Gravide og ammende har noe økt behov, og anbefales et daglig inntak på henholdsvis 700 og 900 mg. Anbefalingene for inntak av fosfor blant barn er lavere, da behov avhenger av blant annet kroppsstørrelse.

I et gjennomsnittlig kosthold i nordiske land ligger daglig inntak av fosfor mellom 1560-1940 mg. Dette er med andre ord godt over anbefalingen, så det er liten sjanse for å få fosfor-mangel. Inntaket er likevel ikke så høyt at det er forbundet med noen negative effekter. Det er godt innenfor trygghetsgrensen.

Gode kilder til fosfor i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, men også hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den. 

Fosfor finnes i de fleste proteinrike matvarer. Kjøtt, fisk, melkeprodukter, egg, fullkorn og belgvekster kan alle være gode kilder til fosfor, avhengig av hvor ofte og/eller mye du spiser av de ulike matvaregruppene.

Fosfor tabell - innhold av fosfor i ulike matvarer

*for voksne

Hvor lett et mineral er å ta opp for kroppen varierer. Dette kalles biotilgjengelighet. Kunnskap om biotilgjengeligheten av fosfor i ulike matvarer er begrenset. Det antas at fosfor fra kjøtt og fisk er lettere for kroppen å ta opp enn fosfor fra fullkorn og belgvekster. Ettersom fosfor finnes i et bredt spekter av matvarer som er vanlige i norsk kosthold, vil variasjon i biotilgjengelighet spille liten praktisk rolle.

Slik får du i deg nok fosfor

Å ha et variert og balansert kosthold i tråd med de norske kostrådene danner grunnlag for god helse og bidrar dessuten til at kroppens behov for fosfor dekkes:

  1. Spis grove kornprodukter hver dag.
  2. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg
  3. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter.
  4. La magre melkeprodukter være en del av det daglige kostholdet. Tre porsjoner om dagen anbefales.
  5. Egg, belgvekster og usaltede nøtter er matvarer som gjerne kan inngå i hverdagskostholdet.

Sist oppdatert: 6. juli 2018.

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12258, server:MP-PRD-WEB12 01.12.2024 19:08:07