Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Illustrasjonsbilde på kobber

Kobber

Mineralet kobber, også kalt kopper, finnes i bittesmå mengder i mange matvarer, mest finner vi i lever og innmat, samt fullkornprodukter kan være en god kilde til kobber. Kobber er nødvendig for normal energiomsetning i cellene våre, samt mineralet virker som en antioksidant i kroppen.

Mineraler er stoffer som kroppen vår må få tilført gjennom mat og drikke i svært små mengder, fra mikrogram til milligram, da vi ikke kan produsere dem selv. Kobber er ett av disse. De forskjellige mineralene har ulike oppgaver i kroppen.

Selv om mineraler utgjør en utrolig liten del av kroppsvekten vår, er vi helt avhengige av dem. Tenk at noe så smått kan være så viktig! Men for mye av enkelte mineraler er heller ikke bra. Et variert og balansert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd er den beste måten å sikre at du får i deg akkurat passe mengder av mineraler, og andre næringsstoffer som kroppen trenger.

Rundt 35 og 70 % av kobberet vi spiser absorberes i tarmen, og opptaket reguleres av inntaket. Jo høyere inntak, jo mindre kobber absorberes. Dermed er det uvanlig å få for mye kobber i kroppen. I kroppen finner vi mineralet primært i muskler, lever og hjernen.

Hvilke oppgaver har kobber i kroppen?

  • Bidrar til normal energiomsetning, det vil si at cellene våre klarer å utvinne energi fra maten vi spiser.
  • Er en komponent i dannelsen av bindevev, vev som støtter, beskytter og holder organer på plass.
  • Inngår i nervesystemets normale funksjon. Nervesystemet er et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjernen og kroppen slik at vi blant annet kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser. Tenk hvis du legger hånden på en brennende varm kokeplate. Hva hadde skjedd om kroppen ikke fikk beskjed?
  • Deltar i prosesser som sørger for hår- og hudfarge (hår- og hudpigmentering).
  • Trengs for transport av jern rundt i kroppen.
  • Spiller en rolle i immunforsvaret vårt.
  • Virker som en antioksidant i kroppen, og bidrar til å beskytte cellene våre mot skade (oksidativt stress).

Hvor mye kobber bør du få i deg?

Det anbefales et daglig kobber-inntak på 0,9 milligram (mg) for voksne menn og kvinner. For gravide og ammende er daglig anbefalt inntak av kobber henholdsvis 1,0 og 1,3 mg. Anbefalingene for inntak av kobber blant barn er lavere, se aldersspesifikke anbefalinger for mineraler her.

Inntaket av kobber i nordiske land varierer mellom 1,0 og 2,0 mg/dag.

Gode kilder til kobber i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, men også hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den.

Kobber finnes i mange matvarer, men mest finner vi i lever og innmat, eksempelvis gir én porsjon lever av storfe rundt fire ganger så mye som anbefalt daglig inntak. Det er imidlertid ikke så vanlig å spise ren lever og innmat lenger, men et par grove brødskiver med leverpostei kan være en bra kobber-kilde.

Fullkornprodukter, som grove brød og knekkebrød, gryn, fullkornpasta og -ris, kan være gode kilder til kobber. Vi finner også mineralet i skalldyr og kjøtt. Andre eksempler på matvarer som inneholder kobber er kakao, sopp, potet, nøtter og belgvekster.

Kobber tabell - innhold av kobber i ulike matvarer

*for voksne.

Slik får du i deg nok kobber

Å ha et variert og balansert kosthold i tråd med de norske kostrådene danner grunnlag for god helse, og sikrer at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Her er de av rådene som bidrar til at kroppens behov for kobber dekkes:

  1. Spis grove kornprodukter hver dag.
  2. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. Inkluder gjerne også litt skalldyr i kostholdet. 
  3. Velg magert og rent kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Det er rom for noen brødskiver med leverpostei i uka, velg da gjerne det magre alternativet.
  4. Inkluder gjerne én liten neve nøtter som mellommåltid.
  5. Spis fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvorav halvparten av «5 om dagen» bør være grønnsaker.

Sist oppdatert: 2. august 2018.

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB14 13.12.2024 16:04:16