Lam biryani

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det tar lang tid å lage denne gryteretten fra bunnen, men belønningen er nydelig! Biryani er er av de mest populære rettene i Sør-Asia, og tilberedes på mange forskjellige måter, og med ulike typer kjøtt. Vår variant av  biryani er laget av grytekjøtt av lam, gjerne fårikålkjøtt. 

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg grytekjøtt av lam med bein
  • 2 ss margarin
  • 2 ss gul karripaste eller garam masala
  • 4 båter hvitløk
  • 2 stk. løk
  • 4 ss hakket frisk koriander
  • 4 ss hakket frisk mynte
  • 5 dl vann

  • 4 dl basmatiris
  • 1 ts sukker
  • 1 pk safran
  • 6 stk. hel kardemomme
  • 1 stk. hel kanel

Slik gjør du

Dag 1

1. Skjær lammekjøtt i biter på 2 x 2 cm og kutt løken i båter.

2. Stek lammkjøttet og løken i margarin og currypaste til den har fått fin farge. Ha i finhakket hvitløk, koriander og mynte. Hell over vann, kok opp og sett på lokk. Senk varmen og la gryten småkoke i 2 timer.

3. Avkjøl gryten helt og sett den i kjøleskapet natten over.

 

Dag 2

4. Knus kardemommefrø sammen med safran og sukker i en morter.

5. Fjern litt av fettlokket som har lagt seg på toppen av lammegryten. Bruk fettet til å steke bastmatiris og krydder i en gryte i ca. 3 minutter. Hell over lammegryten og legg i kanelstangen. Hell på vann til det akkurat dekker. Kok opp, senk varmen og la gryten småkoke i 30 minutter.

Server med raita (yoghurtsaus) og naan.