Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Thanksgiving-kalkun med løk- og selleristuffing

Thanksgiving-kalkun med løk- og selleristuffing

Ingredienser

8  porsjoner

Løk- og selleristuffing:

  • 2 stk. grovhakket løk
  • 4 stilker grovhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 300 g frisk sjampinjong
  • 250 g smør
  • 1 bunt hakket bladpersille
  • 4 ss hakket frisk basilikum eller litt tørket
  • 4 ss hakket frisk salvie eller litt tørket
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 stk. loff i terninger
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Søtpoteter:

  • 3 stk. søtpotet
  • 200 g smør
  • 1,25 dl brunt sukker
  • ca. 0,5 dl vann (evt. litt mer)

Hjemmelaget potetmos:

  • ca. 15 stk. potet
  • 100 g smør
  • ca. 2 dl matfløte , evt. melk eller kremfløte
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Tranebærsaus:

  • 0,75 dl vann
  • 5 dl tranebær
  • 200 g sukker
  • skall av 1 stk. appelsin

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
  • 1,5 dl hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 pose pepper
  • 4 dråper sukkerkulør

Smakstilsetning:

  • ca. 2 ss portvinsgelé / ripsgelé
  • eller 2 ts dijonsennep
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Her er oppskrift på alt du trenger til Thanksgiving-kalkunen; stuffing, søtpoteter, potetmos, tranebærsaus og fløtesaus. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

8  porsjoner

Løk- og selleristuffing:

  • 2 stk. grovhakket løk
  • 4 stilker grovhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 300 g frisk sjampinjong
  • 250 g smør
  • 1 bunt hakket bladpersille
  • 4 ss hakket frisk basilikum eller litt tørket
  • 4 ss hakket frisk salvie eller litt tørket
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 stk. loff i terninger
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Søtpoteter:

  • 3 stk. søtpotet
  • 200 g smør
  • 1,25 dl brunt sukker
  • ca. 0,5 dl vann (evt. litt mer)

Hjemmelaget potetmos:

  • ca. 15 stk. potet
  • 100 g smør
  • ca. 2 dl matfløte , evt. melk eller kremfløte
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Tranebærsaus:

  • 0,75 dl vann
  • 5 dl tranebær
  • 200 g sukker
  • skall av 1 stk. appelsin

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
  • 1,5 dl hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 pose pepper
  • 4 dråper sukkerkulør

Smakstilsetning:

  • ca. 2 ss portvinsgelé / ripsgelé
  • eller 2 ts dijonsennep

Slik gjør du

1. Ta ut innmatsposen og kok god kraft til saus.

2. Fres oppdelte grønnsaker, sopp og brødterninger i smør til det er mykt. Stek i flere omganger. Ha blandingen over i en bolle og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper. Tilsett litt kraft eller buljong hvis stuffingen er for tørr. Den skal være litt fuktig, men ikke klissete.

3. Fyll kalkunen og bind sammen beina med en bomullstråd. Får du stuffing til overs, kan du steke den i en ildfast form ved siden av.

4. Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger stødig. Pensle den med smør og krydre med salt og pepper.

5. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 °C og hell ca. 2 dl buljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Beregn steketiden til en halv time per kilo, pluss en halv time ekstra når kalkunen er fylt.

Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden med kraften som danner seg i langpannen. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kraft er kalkunen ferdig. La kalkunen ’’hvile’’ 15-20 minutter før den skjæres opp.

7. Skrell søtpoteter og skjær dem i skiver. Kok opp smør, sukker og vann til en lake. Ha i søtpotetene og vend dem i laken. Kok dem møre i 15-20 minutter.

8. Skrell  potetene og del dem i to. Ha kok dem møre. Sil fra vannet (gjem litt til sausen) og damp dem godt. Mos potetene og tilsett smør og fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett om nødvendig mer fløte om mosen blir for tykk.

9. Kok opp vann og sukker, og tilsett tranebærene. La det småkoke 5-10 minutter eller til bærene begynner å sprekke. Tilsett revet appelsinskall og sett tilside. Tranebærene kan gjerne lages dagen før.

10. Kok opp kraft og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke uten lokk i 5 minutter. Ha i fløte og smak til med soyasaus, salt og pepper. Juster til lysebrun farge med sukkerkulør. Tilsett eventuelt portvinsgelé eller sennep.

Pynt for eksempel fatet med bladpersille, fiken, sharonfrukt, små paprika og papaya. Server kalkunen med søtpoteter, potetmos, kokte gulrøtter, tranebærsaus og fløtesaus.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 20.04.2024 05:56:45