Thanksgiving-kalkun med løk- og selleristuffing

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Her er oppskrift på alt du trenger til Thanksgiving-kalkunen; stuffing, søtpoteter, potetmos, tranebærsaus og fløtesaus.

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg
  • ca. 3 ss smeltet smør til pensling
  • 112 ts salt
  • 112 ts pepper

Løk- og selleristuffing:

  • 2 stk grovhakket løk
  • 4 stilk grovhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 300 g frisk sjampinjong
  • 250 g smør
  • 1 bunt hakket bladpersille
  • 4 ss hakket frisk basilikum eller litt tørket
  • 4 ss hakket frisk salvie eller litt tørket
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 stk loff i terninger
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Søtpoteter:

  • 3 stk søtpotet
  • 200 g smør
  • 114 dl brunt sukker
  • ca. 12 dl vann (evt. litt mer)

Hjemmelaget potetmos:

  • ca. 15 stk potet
  • 100 g smør
  • ca. 2 dl matfløte , evt. melk eller kremfløte
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Tranebærsaus:

  • 34 dl vann
  • ca. 1 pose tranebær
  • 200 g sukker
  • skall av 1 stk appelsin

Fløtesaus:

  • 112 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
  • 112 dl hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts soyasaus
  • 12 pose pepper
  • 4 dråpe sukkerkulør

Smakstilsetning:

  • ca. 2 ss portvinsgelé / ripsgelé
  • eller 2 ts dijonsennep

Slik gjør du

1. Ta ut innmatsposen og kok god kraft til saus.

2. Fres oppdelte grønnsaker, sopp og brødterninger i smør til det er mykt. Stek i flere omganger. Ha blandingen over i en bolle og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper. Tilsett litt kraft eller buljong hvis stuffingen er for tørr. Den skal være litt fuktig, men ikke klissete.

3. Fyll kalkunen og bind sammen beina med en bomullstråd. Får du stuffing til overs, kan du steke den i en ildfast form ved siden av.

4. Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger stødig. Pensle den med smør og krydre med salt og pepper.

5. Stek kalkunen i stekeovnen ved 180 °C og hell ca. 2 dl buljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Beregn steketiden til en halv time per kilo, pluss en halv time ekstra når kalkunen er fylt.

Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden med kraften som danner seg i langpannen. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kraft er kalkunen ferdig. La kalkunen ’’hvile’’ 15-20 minutter før den skjæres opp.

7. Skrell søtpoteter og skjær dem i skiver. Kok opp smør, sukker og vann til en lake. Ha i søtpotetene og vend dem i laken. Kok dem møre i 15-20 minutter.

8. Skrell  potetene og del dem i to. Ha kok dem møre. Sil fra vannet (gjem litt til sausen) og damp dem godt. Mos potetene og tilsett smør og fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett om nødvendig mer fløte om mosen blir for tykk.

9. Kok opp vann og sukker, og tilsett tranebærene. La det småkoke 5-10 minutter eller til bærene begynner å sprekke. Tilsett revet appelsinskall og sett tilside. Tranebærene kan gjerne lages dagen før.

10. Kok opp kraft og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke uten lokk i 5 minutter. Ha i fløte og smak til med soyasaus, salt og pepper. Juster til lysebrun farge med sukkerkulør. Tilsett eventuelt portvinsgelé eller sennep.

Pynt for eksempel fatet med bladpersille, fiken, sharonfrukt, små paprika og papaya. Server kalkunen med søtpoteter, potetmos, kokte gulrøtter, tranebærsaus og fløtesaus.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.