Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt kalkun med linsesalat

Real American Thanksgiving

Har du studert eller oppholdt deg i USA av andre grunner, har du antakelig fått oppleve å feire Thanksgiving på ekte, amerikansk vis. For amerikanerne står raushet, omsorg og sosialt fellesskap i høysetet på denne så tradisjonsrike høsttakkefesten. 

I USA feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november. Dagen er offentlig fridag og er en stor høytid i USA. Tanken bak thanksgivingfeiringen er at man skal være takknemlig for godene som jorden bringer, og vise omtanke for hverandre.

Det er for øvrig ikke få amerikanske filmer som skildrer denne årlige begivenheten, og det skulle vel si noe om hvor stor betydning den har for amerikanerne. En av Woodie Allens filmer, ”Hannah og hennes søstre”, er kanskje en av de mest kjente filmene hvor thanksgivingfeiringen er en del av historien.

Turkey day

Menyen har holdt seg gjennom fire hundre år. På Thanksgiving er det kalkun som er helten, og dagen kalles derfor også for Turkey Day. Når det gjelder stuffingen til kalkunen, kan imidlertid diskusjonene gå høyt. Her er det slik at hver familie sin egen, tradisjonsrike oppskrift.

Mais og tranebær er to andre ingredienser som ofte inngår i en thanksgivingmeny. Dette var to råvarer pilegrimene kunne høste i store mengder, og dermed sikret dem gjennom vinteren. Til feiringen er det dessuten vanlig at gjestene får i oppgave å ta med litt mat hver. Noen lager stuffing, mens andre tar med grønnsaksretter eller dessert.

Så la det inspirere deg til å samle de du er glad i til et deilig felles måltid i høstmørket! Kalkun er utmerket som søndagsmiddag i november.

Historien bak Thanksgiving-feiringen

Vinteren 1620 seilte skipet "Mayflower" fra England over Atlanterhavet til Amerika. Ombord var drøyt hundre forfulgte, engelske pilegrimer som skulle bosette seg i Amerika. Overfarten varte i to måneder, og nesten halvparten av passasjerene omkom i løpet av reisen. De som overlevde gikk i land i det som i dag heter Massachusetts og Rhode Island. Området var fra før bare bebodd av indianere.

Indianerne tok godt imot de medtatte, nye innbyggerne og hjalp dem i den vanskelige, første tiden. Hvetekornet, som pilegrimene hadde brakt med seg over til Amerika, ville ikke spire i den nye jorden. Indianerne lærte dem i stedet å dyrke mais og andre nye grønnsaker. De lærte dem også kunsten å jakte i området og å holde kalkun. Da høsten kom og grøden var i hus, ønsket pilegrimene å invitere indianerne til en høsttakkefest for å vise sin takknemlighet for all hjelpen de hadde fått og for en vellykket avling.

I 1789 proklamerte George Washington den 26. november til Thanksgiving-dagen til ære for innstiftelsen av staten USA. I 1863 forandret president Lincoln det til å være den fjerde torsdagen i november, og med noen få unntak har amerikanerne feires Thanksgiving denne dagen, som også er en uoffisiell start på julesesongen.

Thanksgiving assosieres med en rekke symboler og matvarer. Kalkunen er en del av den tradisjonelle Thanksgiving-middagen. Det er ulike teorier om hvorfor det ble akkurat den råvaren, men forklaringen ligger nok i tilgangen på råvaren gjennom at de holdt kalkun.

Tranebær er like selvfølgelig tilbehør, trolig fordi pilegrimene kunne høste dem i mengder. Mais hører også til Thanksgiving-feiringen til minne om pilegrimenes første avling. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB13 14.06.2024 15:22:50