Ingredienser

1  porsjoner
 • 500 g siktet speltmel
 • 1 ts salt
 • 0,25 ts tørrgjær
 • 4 dl vann
Del

Eltefritt speltbrød

(2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Å bake et speltbrød er ikke så vanskelig. Ved å lage en forholdsvis bløt deig vil resultatet bli saftig og godt. Her har vi valgt å bruke en eltefri teknikk, men den kan også lages i kjøkkenmaskin. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner
 • 500 g siktet speltmel
 • 1 ts salt
 • 0,25 ts tørrgjær
 • 4 dl vann

Slik gjør du

 1. Bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.
 2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
 3. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapiret. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
 4. Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen i ½ time, slik at den blir god og varm.
 5. Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter på nederste rille.
 6. Ta av lokket på gryten, skru varmen ned til 200 °C, og stek videre i 10-15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.

Det er gøy å bake med eltefri teknikk. Du bør også prøve våre eltefrie rundstykker. Det er mange som sier de blir veldig gode!

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant