Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo
Panzanella - italiensk brødsalat

Fra rester til retter

Er du lei av dårlig samvittighet for at du kaster for mye mat? Hjelpen er nær! Her får du tips til hvordan du kan trylle selv den minste lille rest om til nye, spennende retter! #diggigjen

Fra tacorester til Tacosalat

På benken står en liten skål krydret kjøttdeig, litt salatrester, et halvt glass salsa, et par spiseskjeer revet ost og litt tortilla-chips. Kjenner du deg igjen? Det er så enkelt å hive det i søpla! Restene blir jo bare stående i kjøleskapet til de surner eller tørker allikevel! Eller – ta en opprydning i grønnsakskuffen og lag en tacosalat av restene. Da har du plutselig et fullt måltid.  Om chipsene er blitt litt myke, så gi dem noen minutter i ovnen på 180 grader, så blir de sprø igjen. 

Fra grønnsaksrester til Ribolita

En halvtørr løk, noen slappe gulrøtter, en vissen purreløk, litt grønnkål og et par stilker gjenglemt stilkselleri. Ikke spesielt inspirerende, kanskje, men det er ikke stort mer som trengs som basis for den deilige italienske grønnsakssuppen ribollita. Spe på med mettende og næringsrike linser og byggryn, et par bokser hakkede tomater fra kjøkkenskapet og la suppen putre til den tykner. Server med ostesmørbød av brødrester og osteskorper. Med ribollita lager du nydelig mat til mange for en billig penge, og får ryddet i kjøleskapet samtidig!

Fra spagettirester til Spagettiomelett

Alle kan gå på en smell og sitte igjen med alt for mye kokt spagetti. Skikkelig irriterende! Eller nesten halvferdig middag! Det kommer an på øyet som ser. Husk å få spagettien raskt inn i kjøleskapet og oppbevar den tildekket. Sammen med rester fra andre middager, noen egg og litt grønnsakskalker har du nok ingredienser til en helt nydelig spagettiomelett. Husk at alt kan byttes ut – spagettien kan byttes med annen pasta, kyllingrester med noen skiver pålegg, stekt sopp eller et par skjeer kjøttsaus, og grønnsakene med andre grønnsaker. Bruk det du har!

Fra tacorester til Quesadilla

Tortillaslefser og stekt, krydret kjøttdeig er kanskje det vanligste å brenne inne med etter fredagens tacofest. Hva gjør vel det? Da er jo lørdagskosen nesten ferdig! Quesadillas er skikkelig godt, og vi garanterer jubel fra de tradisjonelle tacoelskerne.

Fra risrester til Stekt ris

Rester av ris er supert å bruke til en rask og enkel lunsj eller middag. Husk å få restene raskt i kjøleskapet, slik at den blir oppbevart riktig. Ris holder seg fint 3-4 dager i en tett boks i kjøleskapet, og sammen med grønnsaker, egg og soyasaus blir det til nydelig stekt ris. Sjekk kjøleskapet og bruk det du har – alt (nesten) passer i stekt ris!

Fra Løk- og brødrester til Fransk løksuppe

Vissen løk og daggammelt brød er ikke mye å røpe hurra for, akkurat. Men få grønnsaker gjennomgår en større forvandling med varmebehandling enn løk! Om du lar løken surre på lav varme til den er mørk gyllen og myk, lokker du frem sødme og aroma, og fjerner den skarpe smaken. Hell på kraft og la suppen putre videre sammen med litt timian, og gratiner den i ovnen med ost og brødkrutonger – klassisk fransk og fantastisk godt! Et lite tips: har du ikke nok gul løk, så bland med annen løk – rødløk, purreløk og sjalottløk funker også utmerket i suppen.

Fra tacorester til nachos

Tacofredag er godt etablert som tradisjon, og kan ofte føre til et lite lager av nachips eller tortillachips. Og rester av kalkun eller kylling blir det gjerne også i løpet av uka. Da er det på tide med nachonight! Nam! Med restene av tacofesten, litt kaldt kjøtt av kalkun eller kylling (eller annet kjøtt, om det er det du har), en boks svarte bønner og litt revet ost er du godt i gang.

Fra pasta- og kyllingrester til Pastasalat

Pasta én dag, kylling den neste. Og rester av begge deler. Så flott! Da er jo middagen nesten ferdig! Pass på at du tar godt vare på restene, og oppbevar dem kaldt i opptil 4-5 dager. Bruk nesen og forsikre deg om at ingrediensene ikke har blitt dårlig, og lag en rask, enkel og frisk salat i en fei. Skvis over litt lime- eller sitronsaft og drypp over litt olivenolje, og vipps, så er det servert! 

Fra brødrester til Panzanella

Tørt brød er noe av det vi kaster mest av, og mange vil ha tips til å hva de kan gjøre med brødrestene sine. Lag brødkrutonger da, vel! De holder seg godt i et tett glass, og kan for eksempel brukes på toppen av supper. Eller bruk brødkrutongene til å lage en panzanella – italiensk brødsalat. Da får det tørre brødet på magisk vis nytt og smakfullt liv!

Fra spagettirester til Pastasalat

Egg og spagetti – det er lett å tenke carbonara, men her er det kald spagetti fra gårdagens middag som oppstår som en nydelig og mettende salat sammen med eggerøre, kikerter, urter og litt revet ost. Eller med noe helt annet. Det er opp til deg og hva du har av rester som du vil bruke opp. Lykke til! 

Fra brødrester til Gresk brødpudding

Åh, dette gamle, tørre brødet som hoper seg opp og gir dårlig samvittighet! Hvordan skal vi få brukt det opp?? Her er vårt tips: lag en saftig greskinspirert brødpudding. Server med en grønn salat, og nyt følelsen av å ha gjort en jobb for miljøet.