Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Stykket kjøtt pakket på skål

Mørning i industrien

Storfekjøtt blir i liten grad "hengt" hele til mørning lenger. Grunnen til dette er at det er en liten del av kjøttet som kan bli mørt, og den store andelen av kjøtt som bli brukt til forskjellige kjøttprodukter må være av ferskt umørnet kjøtt.

Vakuumpakket kjøtt og biffer

Kjøper du kjøtt som ligger i forseglede vakuumpakker er det viktig å ikke bryte forseglingen før kjøttet skal brukes. Den tette forseglingen sikrer at kjøttet er holdbart helt til siste forbruksdato. Skal kjøttet fryses, er det viktig at det lagres i kjøleskap helt frem til siste holdbarhetsdato. Kjøttet må lagres ved anbefalt temperatur som står på pakken, som oftest 0-3 grader. Ved høyere temperatur blir holdbarheten kortere.

Når kjøttet tas ut av pakken kan det ha en litt "innestengt" lukt, denne lukten blir borte når kjøttet har ligget og luftet seg litt. Hvis du er i tvil om kjøttet er på kanten til å bli dårlig kan du sjekke fargen på den røde kjøttsaften som ligger i pakken. Denne skal ha en klar og gjennomsiktig rød farge. Begynner den å bli grålig, og kjøttet kjennes sleipt er det uønsket bakterievekst, og kjøttet kan være dårlig.

Hvis den vonde lukten ikke går bort etter lufting, er dette også et tegn på att kjøttet ikke er bra. Årsaken til at dette kan skje er at kjøttet er lagret på for høy temperatur, eller at det er hull i pakningen.

Har kjøttpakken blåst seg opp, det har kommet luft i pakken, eller at kjøttsaften grå/rød og ikke klar rød, må kjøttet taes ut av pakken og sjekkes.

Mekanisk mørning

Ved mekanisk mørning menes banking av kjøttstykker, eller opphakking av bindevevet ved å sende kjøttstykket gjennom en "tyggemaskin" med kvasse tagger, som gjør kjøttet tørrere fordi mye av kjøttsaften renner ut. Mekanisk mørning gjør kjøttet lettere å tygge, men utvikler ikke kjøttsmaken.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 25.05.2024 06:49:57