Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Sommerkoteletter med grillede grønnsaker

Direkte eller indirekte grilling?

Et vellykket grillmåltid krever riktig utstyr og gode råvarer. Hvordan en griller maten er også avgjørende for resultatet. En kan grille mye god mat uansett hvilken grill en har, men griller med lokk gir størst fleksibilitet. For å kunne utnytte alle de tre grillmetodene krever det at man har en grill med lokk.

Direkte grilling

Grillet makrell med ratatouille

Ved direkte grilling, også kalt grilling med direkte varme eller grilling på den varme sonen, grilles maten rett over varmekilden. På gassgrill betyr dette at maten grilles rett over en opptent brenner. På kullgrill grilles maten rett over kull, briketter eller ved.

Direkte grilling egner seg best til pølser, mindre stykker kjøtt, grønnsaker og fisk. Direkte grilling er viktig når man skal gi farge til maten og i tillegg «svi av» overflaten på maten.

Indirekte grilling

Flintstek med grillede grønnsaker

Ved indirekte grilling ligger maten litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen". Selv om det heter den kalde sonen så blir temperaturen fort pluss/minus et par hundre grader når lokket er på. Grillen kan sammenliknes med en stekeovn på samme temperatur.

Indirekte grilling brukes hovedsakelig til store stykker kjøtt og fisk. Disse stykkene får den perfekte fargen de skal ha, selv om de ikke har vært i kontakt med sterk varme. En hel kylling vil med indirekte grilling være like vakker som kyllingen stekt i ovnen på to hundre grader.

Forskjellen er at kyllingen fra grillen smaker enda bedre.

Har gassgrillen kun én brenner (som for eksempel Webers Q-serien) kan man grille indirekte ved å skru ned varmen og legge maten i midten av den rektangulære brenneren.

Med kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet /brikettene plasseres på siden. Når grillen er varm plasserer du kjøttstykket på rist rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk. Er kullgrillen liten og kjøttstykket stort, så legger man kullet på den ene siden og kjøttstykket på den andre siden.

Kombinasjon direkte og indirekte grilling

En kombinasjon av direkte og indirekte grilling gir muligheten til å gi maten en fin grillfarge ved direkte varme, samtidig som hovedgrillingen foregår i den kalde sonen på grillen. Det er denne kombinert-metoden en ønsker når en griller.

Den beste biffen skal først svis av på direkte varme, og så flyttes over til den kalde sonen. Et kyllingbryst grillet på direkte varme vil ofte henge fast i grillen. For å unngå dette problemet legges kyllingbrystet først på indirekte varme. Etter ca. 10 minutter tørker overflaten på kyllingbrystet inn. Da er det lett å flytte det over på direkte varme i noen sekunder for å få en fin farge. Hovedgrillingen på både biffen og kyllingbrystet skjer ved indirekte grilling, men begge produkter er avhengig av direkte varme for å få den gode grillsmaken.

GRILLSPYD MED GRØNNSAKER

På en bærbar grill og på engangsgrill kan det være vanskelig å praktisere bruk av en varm og en kald sone. Den beste løsningen her er rett og slett å planlegge en meny som passer til grillen. Hold deg til mindre stykker fisk, kjøtt eller grønnsaker som ikke trenger lang tid på grillen.

Podcast-episode: Grillmat i parken

Podcast-episode: Campaign soudcloud block Valg av grill

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 04:16:49