Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammestek

Lammestek er raus påskemat

Lammekjøtt er en selvfølge i påsken. I påskemåneden kjøper vi nordmenn faktisk nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned. Lammestek er påskemåltidet som de fleste elsker å få servert, og som det er enkelt og takknemlig å tilberede og servere.

Lammestek kan tilberedes på den aller enkleste måten, krydret og helstekt. For de litt mer avanserte kan beina skjæres ut, og steika fylles med klassiske smaker som persille og hvitløk, eller noe annet godt.

Ikke sesong, men tradisjon og religion

Lammekjøtt spises over hele verden i påsken. I Norge er det også vanskelig å tenke seg en påske uten lam. Men vet du egentlig hvor skikken med påskelam stammer fra? Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept.

Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.

Tradisjonen med påskelam stammer fra Egypt. 

Topp kvalitet

I Norge har nok tradisjonene med lam som påskemat mindre religiøs betydning, og lammestek som påskemat har fått popularitet de siste årene. Høsten er hovedsesong for lam i Norge, og det er da mesteparten av kjøttet blir slaktet og omsatt til lammeelskende nordmenn. 

Det er minimalt med slakting av ferske lam før påske, derfor blir en stor mengde med lammelår øremerket til påske. Kvaliteten på lammet som blir slaktet om høsten er den aller beste. Lammet kommer rett fra beite, kjøttet er relativt lyst, fintrevlet, saftig og mørt med en mild smak av urter og fjellvekster.  

Mange muligheter

Krydrede lammeskanker.

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning av lammekjøtt. Med langtidssteking eller koking kan du la kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i timevis, mens du selv går en lang skitur eller sitter i solveggen. Denne metoden gir dessuten verdens møreste og saftigste kjøtt.

Har du ikke stekeovn på hytta eller i båten, er mulighetene mange likevel. En rommelig gryte gjør samme nytten. Da er det en fordel å bruke mindre stykker av lammelåret, som er utbeinet og surret til mindre steker. Lammelår uten skank kan også få plass i en stor gryte, og gir en utrolig mør og saftig stek.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB11 30.05.2024 08:28:19